Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

STEM: Volby v září by vyhrála ČSSD

Ikona

2. října 2009 - ČESKÁ REPUBLIKA | Ve volbách do sněmovny by v září zvítězila ČSSD před ODS a KSČM, do sněmovny by se naopak nedostali zelení a lidovci. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v pátek zveřejnilo Středisko empirických výzkumů (STEM). ČSSD by volilo 27,4 procent lidí, ODS pak 23,2 procent. KSČM by získala 10, 6 procent. TOP 09 by si připsala zisk 9,2 procent hlasů.

Zoellick: Čína hraje v oživení globální ekonomiky důležitou roli

Ikona

2. října 2009 - ISTANBUL | Čína hraje v oživení globální ekonomiky důležitou roli, prohlásil v pátek na tiskové konferenci prezident Světové banky, Robert Zoellick. "V následujícím období znovuoživení globální ekonomiky hraje Čína podstatnou roli, nicméně nelze zapomínat ani na další státy a regiony, které přispějí svým dílem - Latinskou Ameriku či Blízký východ," řekl v pátek Zoellick.

Fischer vysvětloval při interpelacích personální změny na ministerstvu vnitra

Ikona

1. října 2009 - PRAHA | Poslanci ve čtvrtek interpelovali kabinet premiéra Jana Fischera. Interpelacím nakonec dominovaly dotazy poslanců na předsedu vlády týkající se personálních změn, které ve svém resortu provádí ministr vnitra Martin Pecina. Fischera se ptali hlavně poslanci ODS.

Topolánek: Pecina by měl rezignovat

Ikona

1. října 2009 - PRAHA | Mirek Topolánek kritizoval ve čtvrtek ministra vnitra Martina Pecinu za politizaci rezortu ministerstva vnitra, jeho činnost podle Topolánka ohrožuje reformy nastartované předchozí vládou. "Budeme proto večer zvažovat požadavek na jeho odvolání z funkce pro jeho nekompetentnost, porušování zákonů a politizacI resortu," uvedl šéf ODS.

Poslanci dali zelenou přímé volbě prezidenta

Ikona

1. října 2009 - PRAHA | Sněmovna poslala ve čtvrtek do dalšího kola projednávání návrh sociálně demokratických poslanců na přímou volbu prezidenta. Normu bude nyní projednávat ústavně-právní výbor sněmovny. Návrh ČSSD na přímou volbu hlavy státu předpokládá, že lidé by měli možnost nominovat své kandidáty, pokud by pro něj sehnali 10 tisíc podpisů.

Nejvyšší soud: Okresní státní zastupitelství v Přerově porušilo zákon v kauze Čunek

Ikona

1. října 2009 - BRNO | Nejvyšší soud v Brně ve čtvrtek rozhodl, že byl porušen zákon ve věci zamítnutí stížnosti proti zahájení trestního stíhání v neprospěch Jiřího Čunka a Petra Hurty Okresním státním zastupitelstvím v Přerově. Návrh podala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ve prospěch i neprospěch obou stran.

Rozhořčený Gordon Brown odešel z televizního studia během natáčení

Ikona

30. září 2009 - LONDÝN | Britský premiér Gordon Brown odešel ve středu z televizního studia během vysílání kvůli ostré výměně názorů s moderátory. Informoval o tom deník Telegraph. Brown poskytoval několik televizních rozhovorů za sebou, přičemž v každém z nich dostal prakticky stejné nepříjemné otázky týkající se jeho osoby, jeho vlády a odklonu listu The Sun od labouristů.

Předseda ÚS Pavel Rychetský je soudcem zpravodajem návrhu na posouzení Lisabonské smlouvy

Ikona

30. září 2009 - BRNO | Soudcem zpravodajem při projednávání návrhu na posouzení Lisabonské smlouvy je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Informoval o tom generální sekretář ÚS Tomáš Langášek. Podle harmonogramu měl tuto funkci původně zastávat soudce Jiří Mucha, který je ale na několikatýdenní dovolené.

Moc bych si přál, abyste přispěli ke kultivaci politiky, vzkázal Klaus politickým vězňům

Ikona

30. září 2009 - PRAHA | Prezident České republiky Václav Klaus vyjádřil ve středu přání, aby bývalí političtí vězni z dob komunistické totality přispěli ke kultivaci české politické scény. Klaus to řekl ve středu na konferenci Konfederace politických vězňů na Pražském hradě.

Poslanci zakázali privatizaci ruzyňského letiště

Ikona

30. září 2009 - PRAHA | Poslanci při středečním jednání schválili ve třetím čtení návrh zákona z pera ČSSD, který zakazuje privatizaci Letiště Praha.
"Chtěl bych poukázat na to, že ve většině zemí Evropské unie jsou velká letiště a letiště v hlavních městech ve vlastnictví buď státu, nebo obcí, zkrátka ve vlastnictví veřejného sektoru," obhajoval Bohuslav Sobotka.

Potíže s lobbisty neřeší jen Česko

Ikona

30. září 2009 - ČESKÁ REPUBLIKA | Čeští poslanci projednají návrh zákona o regulaci lobbingu. Zkrotit lobbbisty chtělo v rámci svého půlročního předsedání Radě Evropské unie i Švédsko, nakonec to ale nevyšlo, připomíná středeční Právo. Po evropských institucích se volně pohybuje až 20 tisíc lobbistů.

Strana výpisu

... 778 ...