Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Česko napadá pomoc Opelu

Ikona

13. října 2009 - PRAHA | Česko se rozhodlo chránit zájmy svého klíčového průmyslového odvětví – výroby automobilů. Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský proto zaslal Evropské komisi oficiální žádost, aby unie prošetřila podporu německé vlády při prodeji automobilky Opel, uvádí úterní vydání deníku E15.

ČSSD vyzvala rektora Západočeské univerzity v Plzni k rezignaci

Ikona

12. října 2009 - PRAHA | Sociální demokraté vyzývají rektora Západočeské univerzity v Plzni Josefa Průšu k rezignaci. Chtějí rovněž zřídit parlamentní komisi, která by se problémem zabývala, sdělil v pondělí šéf ČSSD Jiří Paroubek. "ČSSD nechce zasahovat do akademické svobody univerzit, ale zde selhala kontrolní funkce Západočeské univerzity v Plzni," prohlásil Paroubek.

DOKUMENT: Stanovisko Vlády ČR k dalšímu postupu ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice

Ikona

12. října 2009 - PRAHA | Vláda ČR bere na vědomí stanovisko prezidenta republiky, který podmínil dokončení ratifikačního procesu Lisabonské smlouvy poskytnutím záruky pro vyjednání obdobné výjimky pro uplatnění Listiny základních práv EU, jakou mají Polsko a Spojené království.

Šlouf odchází z ČSSD, chce pomoct Zemanovi s novou stranou

Ikona

12. října 2009 - PRAHA | Lobbista Miroslav Šlouf odchází po 15 letech z řad sociální demokracie, důvodem jsou podle jeho slov neshody se současným vedením. Šlouf chce navíc pomoci bývalému premiérovi Miloši Zemanovi se založením nové strany."Dnes jsem straně poslal dopis, ve kterém mu oznamuji, že odcházím z ČSSD," řekl Miroslav Šlouf.

Současný svět není lepší než před pádem železné opony, upozorňuje Havel

Ikona

12. října 2009 - PRAHA | Exprezident Václav Havel zahájil v pondělí na pražském Žofínu zasedání 13. ročníku konference Forum 2000. Upozornil na to, že současný svět není lepší, než býval v době bipolárního rozdělení světa, ekonomické zájmy v něm válcují humanismus a lidská práva.

Nad Klausem se stahují evropská mračna, Brusel diskutuje o jeho sesazení

Ikona

11. října 2009 - BRUSEL | Evropští diplomaté v Bruselu zvažují, jak obejít českého prezidenta Václava Klause a dosáhnout tak toho, aby Česká republika dokončila ratifikační proces Lisabonské smlouvy. Jedním z možných scénářů je i Klausovo sesazení, informuje v neděli britský list The Sunday Times.

Prezident Kaczynski podepsal Lisabonskou smlouvu

Ikona

10. října 2009 - VARŠAVA | Polský prezident Lech Kaczinsky svým podpisem ukončil ratifikaci Lisabonské smlouvy v Polsku. Česká republika je tak posledním státem, který reformní dokument dosud nepřijala, v sobotu o tom informovala agentura Reuters. Než Kaczynski smlouvu podepsal, zdůraznil, že státy EU si musí zachovat svou suverenitu. "Evropská unie musí zůstat unií národních států," prohlásil.

Odchod Dalíka je gesto, přiznává Topolánek

Ikona

10. října 2009 - PRAHA | Nerozlučný tandem Mirek Topolánek - Marek Dalík nekončí. Veřejné oznámení pobočníka předsedy ODS, že se stahuje do ústraní, je jen gestem pro lidi. V sobotním vydání o tom informuje Mladá fronta Dnes. Ve skutečnosti jejich pevný vztah normálně dál pokračuje, což nepřímo přiznal i sám Mirek Topolánek.

FIDH: Nobelovu cenu za mír by si více zasloužili čečenští aktivisti

Ikona

10. října 2009 - PAŘÍŽ | Mezinárodní federace lidských práv (FIDH) pogratulovala americkému prezidentu Baracku Obamovi k získání Nobelovy ceny za mír. Podle FIDH by si ale ocenění více zasloužili čečenští obhájci lidských práv, informuje v sobotu deník The Daily Telegraph.

Strana zelených chce odvolat prezidenta

Ikona

9. října 2009 - PRAHA | Strana zelených požaduje, aby se v Česku zahájila debata o změně ústavy a navrhuje možnost odvolatelnosti prezidenta. Zelení tak reagují na současnou situaci, kdy Václav Klaus si před ratifikací Lisabonské smlouvy klade bez konzultace s vládou a parlamentem další podmínky.

Prohlášení prezidenta k ratifikaci Lisabonské smlouvy

Ikona

9. října 2009 - PRAHA | Úvodem mi dovolte říci, že jsem s tiskovou konferencí na toto téma počítal o něco později, určitě ne už dnes odpoledne. Po včerejším telefonátu se švédským premiérem Reinfeldtem, resp. po jeho určité indiskreci o obsahu našeho rozhovoru, o kterém jsme se dohodli, že bude důvěrný, vznikla řada spekulací, které chci tímto zastavit.

Strana výpisu

... 775 ...