Nejvyšší soud: Okresní státní zastupitelství v Přerově porušilo zákon v kauze Čunek - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Nejvyšší soud: Okresní státní zastupitelství v Přerově porušilo zákon v kauze Čunek

Ikona

1. října 2009, 12.07 | BRNO | Nejvyšší soud v Brně ve čtvrtek rozhodl, že byl porušen zákon ve věci zamítnutí stížnosti proti zahájení trestního stíhání v neprospěch Jiřího Čunka a Petra Hurty Okresním státním zastupitelstvím v Přerově. Návrh podala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ve prospěch i neprospěch obou stran.

 

Původně na případ půlmilionového úplatku pro Jiřího Čunka dohlíželo Okresní státní zastupitelství (OSZ) ve Vsetíně. Podle Krajského státního zastupitelství v Ostravě, pobočka Olomouc, však měl mít Čunek blízké vztahy ke státním zástupcům ze Vsetína a případ tak delegovalo do Přerova. 8. února 2007 pak bylo zahájeno trestní stíhání Jiřího Čunka pro přijímání úplatku, proti kterému podal Čunek stížnost. Tu OSZ v Přerově 27. února 2007 zamítlo.

Po zahájení trestního řízení ale nemělo OSZ v Přerově právo stížnost zamítnout, takže jeho postup byl protizákonný.

Nejvyšší státní zastupitelství se prostřednictvím svého zástupce Stanislava Potoczka. přiklonilo ke stížnosti ministryně spravedlnosti. „Usnesení OSZ v Přerově hodnotíme jako rozhodnutí zmatečné. Vykonával je místně nepříslušný státní zástupce,“ upřesnil Potoczek.

Obhájce Jiřího Čunka Radek Závodný před soudem uvedl, že v celé kauze je více nestandardních kroků a hovořil dokonce o severomoravské justiční mafii, jejímž cílem bylo odstranit populárního senátora z politické scény.

Případ se nakonec dostal až do Jihlavy. Tamní státní zástupce Arif Salichov stíhání Čunka zastavil s tím, že je nepochybné, že se skutky, pro které se stíhání vede, nestaly.

Jiří Čunek ani zástupci ministerstva se jednání nezúčastnili.

Tématické zařazení:

 » Politika