Předseda ÚS Pavel Rychetský je soudcem zpravodajem návrhu na posouzení Lisabonské smlouvy - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Předseda ÚS Pavel Rychetský je soudcem zpravodajem návrhu na posouzení Lisabonské smlouvy

Ikona

30. září 2009, 13.20 | BRNO | Soudcem zpravodajem při projednávání návrhu na posouzení Lisabonské smlouvy je předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Informoval o tom generální sekretář ÚS Tomáš Langášek. Podle harmonogramu měl tuto funkci původně zastávat soudce Jiří Mucha, který je ale na několikatýdenní dovolené.

 

Proto se znovu sešlo plénum a souhlasilo se změnou na tomto postu. „S jeho souhlasem se soudcem zpravodajem stal předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který se svým ustanovením také souhlasil,“ upřesnil Langášek.

Až se Jiří Mucha vrátí z dovolené, bude mu na oplátku přidělena první projednávaná věc, kterou by měl na starosti Pavel Rychetský.

Další postup v projednávání návrhu na posouzení Lisabonské smlouvy záleží právě na soudci zpravodaji. „Posoudí zejména, zda návrh na zahájení řízení splňuje všechny formální předpoklady a procesní podmínky podle Ústavy České republiky a zákona o Ústavním soudu, zda je projednatelný. O tom bude průběžně informovat plénum Ústavního soudu na uzavřených poradách,“ doplnil Langášek.

Plénum Ústavního soudu už na středečním zasedání rozhodlo o tom, že téměř šedesátistránkový návrh na posouzení Lisabonské smlouvy bude projednán přednostně. Senátoři, především z ODS, podali k Ústavnímu soudu již druhou ústavní stížnost na Lisabonskou smlouvu. Dokument zatím prošel oběma parlamentními komorami a čeká na podpis prezidenta, Česko patří spolu s Irskem mezi dvě poslední země EU, které smlouvu neratifikovaly.

"Doufám, že soud se zaměří na ta ustanovení, která napadáme," uvedl pro agenturu Mediafax senátor Jiří Oberfalzer (ODS), který stížnost k soudu doručil. Oberfalzer podle svých slov nedokáže odhadnout, jak nález bude Ústavnímu soudu trvat, ale doufá, že ne déle, než dva měsíce.

Skupina senátorů, která Lisabonskou smlouvu napadla, očekává od Ústavního soudu posouzení toho, zda "nebude ratifikací Lisabonské smlouvy z Evropy stát". Přenášení pravomocí na jiný stát je totiž podle české ústavy nemožné. Senátoři také chtějí posouzení nové funkce Evropského soudního dvora, kterému se ratifikací dokumentu rozšíří pravomoci. "Chceme posouzení, zda potom nebude obejitelný český Ústavní soud," dodal Oberfalzer.

Lisabonská smlouva podle zastánců zvýší akceschopnost unie a umožní lépe podporovat hospodářský růst, zlepšovat sociální podmínky nebo zvyšovat bezpečnost. Kritici poukazují na to, že smlouva snižuje míru demokracie, když například přenáší některé pravomoci z národních parlamentů na Evropskou komisi. Snižuje rovněž počet záležitostí, v nichž mají státy právo veta.

Aby smlouva vstoupila v platnost, musejí dokument přijmout všechny státy sedmadvacítky. Irové ji loni odmítli v referendu, nové referendum pořádají to 2. října.

Tématické zařazení:

 » Politika