Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sílí hlasy proti volbám v listopadu

Ikona

14. září 2009 - PRAHA | Konání voleb v termínu 6. a 7. listopadu, na kterém se dohodli politici, ani zdaleka není definitivní. A to i přesto, že sněmovna a Senát schválením trvalé změny Ústavy a novely volebního zákona cestu k nim usnadnily, uvádí pondělní vydání deníku E15.

Raninec nevyloučil, že osloví Ústavní soud s další stížností

Ikona

13. září 2009 - PRAHA | Nezařazený poslanec Juraj Raninec nevyloučil v nedělním vysílání Partie televize Prima, že se obrátí na Ústavní soud a napadne novou cestu, jíž chtějí poslanci dojít k předčasným volbám. Momentálně provádím analýzu rozhodnutí a jeho dopadů, rozhodnu se poté, řekl Raninec v televizi.

Prezident otevřel cestu k předčasným volbám

Ikona

12. září 2009 - PRAHA | Prezident Václav Klaus v sobotu večer podepsal ústavní novelu a novelu volebního zákona, které umožní vyhlásit rychle nové předčasné volby. Normy v pátek schválil Senát i Poslanecká sněmovna. Zákony Václav Klaus podepsal po návratu ze schůzky hlav zemí Visegrádu v Polsku, ještě večer ji pošle ke spolupodpisu premiéru Janu Fischerovi.

Paroubek: Ústavní soud nevyhoví další stížnosti na konání předčasných voleb

Ikona

12. září 2009 - PRAHA | Předseda ČSSD Jiří Paroubek se nedomnívá, že by Ústavní soud znovu vyhověl stížnosti na konání předčasných parlamentních voleb. Paroubek to novinářům řekl v sobotu v Praze po jednání vedení strany. Paroubek také řekl, že strana bude mít v pondělí k dispozici právní analýzu čtvrtečního rozhodnutí Ústavního soudu i další možný vývoj.

Senát schválil novelu ústavy, která umožňuje předčasné volby a novelu volebního zákona

Ikona

11. září 2009 - PRAHA | Senát po ústavní změně schválil novelu volebního zákona upravující náhrady pro volební komise a také lhůty, ve kterých je možné konat volby od rozpuštění sněmovny. Návrh podpořilo 69 senátorů, proti nebyl nikdo. Senátoři se v pátek shodli na novele ústavy, ze 72 přítomných pro ni hlasovalo 63 senátorů, proti byli tři. Pozměňovací návrh Marka Bendy (ODS) odsouhlasili již odpoledne poslanci, sněmovnu bude muset rozpouštět prezident po tom, co to odsouhlasí tři pětiny všech členů dolní parlamentní komory

Šéf Senátu Sobotka prosí senátory, aby podpořili novelu ústavy

Ikona

11. září 2009 - PRRAHA | Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) upozornil, že návrh na ústavní změnu je nezbytné vzhledem k současné neakceschopnosti sněmovny přijmout. Poprosil proto senátory, aby doporučení ústavně-právního výboru návrh přijmout respektovali a zařídili se podle něj.

"Nyní máme na stole kompromis, který nemá vadu ve vztahu k ústavě a právnímu systému," řekl Sobotka.

Nadpoloviční většina Čechů viní za ústavní krizi politické špičky

Ikona

11. září 2009 - PRAHA | Nadpoloviční většina Čechů viní za nastalou situaci okolo Ústavního soudu a jeho rozhodnutí, který vyhověl stížnosti poslance Miloše Melčáka (nez.), vrcholné politické špičky. O odpovědnosti politických špiček za ústavní krizi nemá pochyb 67 procent dotázaných, podle čtvrtečního průzkumu Sanep.

Melčák uspěl u Ústavního soudu

Ikona

10. září 2009 - BRNO | Ústavní soud dnes, 10. září 2009, přijal a bezprostředně poté též veřejně vyhlásil nález, jímž zrušil ústavní zákon č. 195/2009 Sb., o zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny, a rozhodnutí prezidenta republiky č. 207/2009 Sb., o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Sobotka: Věřím, že rozhodnutí Ústavního soudu nebude politické

Ikona

10. září 2009 - BRNO | Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) před zahájením veřejného jednání Ústavního soudu o osudu stížnosti poslance Miloše Melčáka na zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny uvedl, že věří v nepolitické rozhodnutí ústavních soudců. Netroufá si ale odhadnout, zda verdikt padne již ve čtvrtek.

Dalajláma v Bratislavě převzal cenu a omlouval slovenskou vládu

Ikona

9. září 2009 - BRATISLAVA | Tibetský duchovní vůdce dalajláma ve středu během své návštěvy Slovenska dostal cenu Jána Langoše za boj za lidská práva a demokracii ve světě. Informuje o tom server Pravda.sk. "Dostat cenu Jána Langoše, který nenásilným způsobem bojoval za demokracii, pro mě znamená velmi mnoho," prohlásil dalajláma.

Sněmovna odsouhlasila změnu svého jednacího řádu

Ikona

9. září 2009 - PRAHA | Zákonodárci ve středu schválili změnu jednacího řádu sněmovny, kde se mění doba na projednávání zákona o státním rozpočtu ve výborech sněmovny z 30 na pět dní. Zákon předložil sněmovně Bohuslav Sobotka (ČSSD), protože se obává, že Česko bude příští rok hospodařit s rozpočtovým provizoriem.

Strana výpisu

... 782 ...