Potíže s lobbisty neřeší jen Česko - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Potíže s lobbisty neřeší jen Česko

Ikona

30. září 2009, 09.45 | ČESKÁ REPUBLIKA | Čeští poslanci projednají návrh zákona o regulaci lobbingu. Zkrotit lobbbisty chtělo v rámci svého půlročního předsedání Radě Evropské unie i Švédsko, nakonec to ale nevyšlo, připomíná středeční Právo. Po evropských institucích se volně pohybuje až 20 tisíc lobbistů.

 

 Omezuje je pouze opatření, které před čtyřmi roky prosadil komisař pro administrativní záležitosti, audit a protikorupční politiku Siim Kallas.

Na jeho popud vznikl registr lobbistických subjektů, registrace v něm je ale dobrovolná. Zatím má dva tisíce přihlášených členů.

"Proto Evropská komise spolu s Evropským parlamentem chystají společná pravidla a principy, na jejichž základě má vzniknout společný registr," píše Právo.

Deník připomíná, že zákon na regulaci lobbingu mají například Polsko a Maďarsko. Například na Slovensku neprošel.

"Přísný zákon mají ve Spojených státech, kde první regulaci lobbingu udělali již v roce 1946. V Německu je pravidelně zveřejňován seznam lobbistů působících ve Spolkovém sněmu, " vyjmenovává list.

Ve Velké Británii se spoléhají na to, že politici se budou řídit etickým kodexem. Tento způsob obrany zdá se býti v naší zemi nemožným.

Tématické zařazení:

 » Politika