Poslanci dali zelenou přímé volbě prezidenta - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci dali zelenou přímé volbě prezidenta

Ikona

1. října 2009, 12.45 | PRAHA | Sněmovna poslala ve čtvrtek do dalšího kola projednávání návrh sociálně demokratických poslanců na přímou volbu prezidenta. Normu bude nyní projednávat ústavně-právní výbor sněmovny. Návrh ČSSD na přímou volbu hlavy státu předpokládá, že lidé by měli možnost nominovat své kandidáty, pokud by pro něj sehnali 10 tisíc podpisů.

 

Kandidovat by směl člověk starší 40 let a k prezidentským volbám by mohli jít všichni občané starší 18 let.

Sociální demokraté v předloze navrhují zrušit neodpovědnost prezidenta z výkonu funkce. To znamená, že prezident by čelil trestní odpovědnosti za své kroky ve výkonu funkce. "V současnosti tohle v zákoně chybí. Prezidenta lze stíhat pouze za velezradu. Z ostatních činů spojených s výkonem funkce je tak neodpovědný," řekl k návrhu místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Podle něj zákon také stanovuje pravidla, podle kterých se budou řešit různé ústavní krize nebo mezery současného zákona.

Jde například o situaci, kdy republika nebude mít prezidenta. V tomto případě by měl pravomoc vyhlásit volby předseda Poslanecké sněmovny nebo předseda Senátu s podpisem předsedy vlády. Po volbách by pak měl prezident pravomoc jmenovat premiéra, po jednání se všemi politickými stranami.

Přímá volba by podle Zaorálka proces volby občanům přiblížila, zprůhlednila a zároveň by zvýšila prestiž hlavy státu.

Tématické zařazení:

 » Politika