STEM: Volby v září by vyhrála ČSSD - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

STEM: Volby v září by vyhrála ČSSD

Ikona

2. října 2009, 14.45 | ČESKÁ REPUBLIKA | Ve volbách do sněmovny by v září zvítězila ČSSD před ODS a KSČM, do sněmovny by se naopak nedostali zelení a lidovci. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v pátek zveřejnilo Středisko empirických výzkumů (STEM). ČSSD by volilo 27,4 procent lidí, ODS pak 23,2 procent. KSČM by získala 10, 6 procent. TOP 09 by si připsala zisk 9,2 procent hlasů.

 

Zelení by podle průzkumu ve volbách porazili lidovce, získali by 4,6 procent hlasů. KDU-ČSL by pak měla 4,2 procenta. Přes šest procent dotázaných uvedlo, že by k volbám nešli.

Podlre STEMu nahrává zrušení předčasných voleb malým stranám. "Obě velké strany ztratily, výrazněji pak ČSSD. Naopak si polepšila TOP 09 a k hranici volitelnosti se opět přiblížili zelení. Naopak lidovce tento průzkum ohrozil," píše STEM ve své zprávě.

Po hypotetickém přepočtení na mandáty se ale situace příliš nezměnila, a to díky volebnímu systému, který nahrává velkým stranám. ODS a ČSSD by získaly nejvíce křesel. Čísla ale ukazují, že ČSSD oslabila proti srpnu o čtyři mandáty. Naopak ODS na zrušených volbách ani neprodělala ani nevydělala. TOP 09 získala čtyři mandáty navíc, avšak vazba voličů k této straně je slabá. Navíc průzkum nezohlednil kauzu milion za změnu zákona, v níž TOP 09 slíbila fiktivnímu majiteli kasin, že za milionový dar stopne ve sněmovně projednávání zákon o hazardu.

STEM také upozorňuje na to, že podle současného rozložení voličské podpory ODS nemá šanci sestavit středopravou vládu, naopak ČSSD má možností pro koalici několik.

Tématické zařazení:

 » Politika