Fischer vysvětloval při interpelacích personální změny na ministerstvu vnitra - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fischer vysvětloval při interpelacích personální změny na ministerstvu vnitra

Ikona

1. října 2009, 17.59 | PRAHA | Poslanci ve čtvrtek interpelovali kabinet premiéra Jana Fischera. Interpelacím nakonec dominovaly dotazy poslanců na předsedu vlády týkající se personálních změn, které ve svém resortu provádí ministr vnitra Martin Pecina. Fischera se ptali hlavně poslanci ODS.

 

Předseda ODS  Mirek Topolánek ve čtvrtek oznámil, že vedení strany bude večer jednat o případném návrhu na odvolání Peciny z funkce. Premiér se ihned přiznal, že Topolánkovo vystoupení v médiích neviděl. "Přesto jsem přesvědčen, že pan ministr Pecina provedl veškeré personální změny na ministerstvu ve víře, že tak činí správě," bránil člena svého kabinetu Fischer.

Poslanci Jiřímu Čepelkovi například vadilo, že byl náměstkem ministra vnitra jmenován bývalý policista Jiří Komorous. Po premiérovi chtěl také vysvětlit poměrně absurdní stav, kdy dosavadní náměstek nebude odvolán, ale jen odeslán a jeho funkci bude vykonávat jeho podřízený. "Komorous je tak zároveň nadřízený i podřízený stejnému člověku a naopak," varoval Čepelka.

Fischer si však žádného pochybení ze strany Peciny není vědom. "Pochopitelně, že však budu chtít znát všechny dostupné informace," uvedl premiér.

Zatím poslední odchod náměstka ministra vnitra z funkce v osobě Zdeňka Zajíčka zajímalo poslance Jaroslava Krupku (ODS). "Nemáte obavy, že to může ovlivnit jistým způsobem vaši, jak jsem před tím naznačil, jistou globální odpovědnost za hladký průběh elektronizace veřejné správy a zda tento akt projednáte s panem ministrem vnitra," dotazoval se premiéra.

Předseda vlády však zopakoval, že se musí s personálními změnami na ministerstvu vnitra teprve seznámit. "Mně se obtížně reaguje bezprostředně na tiskovku ODS. Působení pana náměstka Zajíčka samozřejmě si vážím, jeho zásluhy o rozpohybování egovernmentu jsou nepominutelné," sdělil Fischer a upozornil, že Zajíček nebyl odvolán, ale pouze nereagoval na nabídku Peciny, aby se stal náměstkem pro informatiku. "Vyvodil z toho pro sebe závěr, že zkrátka na nabídku zúžené působnosti, limitované jenom na egovernment, rezignoval," dodal premiér

Předsedu vlády interpelovala také ČSSD. Důvodem byla privatizace 45 tisíc bytů OKD. Problémem je podle socialistů údajné vypovězení podmínky původní privatizační smlouvy ze strany majitele bytů, která zaručuje současným nájemníkům předkupní právo na tyto byty. "Skutečně se jedná o tak závažný problém, který je nutné rychle řešit. Vždyť se jedná o největší portfolio bytů pod jedním majitelem v Česku, který už může vytvořit jedno malé město," uvedl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD), který interpeloval kvůli bytům OKD i bývalou koaliční vládu Mirka Topolánka (ODS).

"Jsem si vědom, že problém je nemalý, závažný, s velkými důsledky. Není to tak, že stát, nebo resorty, zejména ministerstvo financí, jsou nečinné. To by asi bylo neodpustitelné. Podle našich analýz a analýz ministerstva financí jasně převažuje právní názor, že nelze vypovědět část smlouvy. Ministerstvo financí oznámilo majiteli, že považuje výpověď za neplatnou a nadále trvá na plnění závazků," poznamenal Fischer.

Zákonodárci se zajímali také o osud peněz, které slíbil brdským obcím bývalý premiér Topolánek v době, kdy se počítalo s vybudováním americké radarové základny v jejich blízkosti. "Výslovně ale uvedl, že peníze nesouvisí s radarem a že obce tuto částku dostanou i v případě, že radar postaven nebude," uvedl Václav Votava (ČSSD) s tím, že po dvou letech od slibu finanční pomoci dostaly obce z původní miliardy a čtvrt pouze třináct milionů.

Fischer použil bonmot, když řekl, že si je vědom, že dům se kupuje i s dluhy a současná vláda se s tím bude muset vyrovnat. "Neříkám, že v plné výši. Zase sliby tady nedávám. Vyzval jsem pana ministra financí Janotu, že o tom budeme jednat a já zašlu odpověď asi dřív než je maximum té lhůty, jaké k tomu zaujímáme stanovisko," reagoval šéf úřednického kabinetu.

Tématické zařazení:

 » Politika