Moc bych si přál, abyste přispěli ke kultivaci politiky, vzkázal Klaus politickým vězňům - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Moc bych si přál, abyste přispěli ke kultivaci politiky, vzkázal Klaus politickým vězňům

Ikona

30. září 2009, 13.16 | PRAHA | Prezident České republiky Václav Klaus vyjádřil ve středu přání, aby bývalí političtí vězni z dob komunistické totality přispěli ke kultivaci české politické scény. Klaus to řekl ve středu na konferenci Konfederace politických vězňů na Pražském hradě.

 

"Moc bych si přál, abyste uměli naznačit, kdo z politiků hrůzu a nepřijatelnost komunismu autenticky cítí a kdo se na politické scéně různými svými siláckými výroky jen předvádí. Věřím, že právě Vy tento rozdíl cítíte velmi zřetelně a že se silou hlasu leckterých výroků nenecháte oklamat," vzkázal politickým vězňům prezident.

Klaus dále uvedl, že je přesvědčen, že čtyřicetiletá komunistická vláda tragicky postihla Česko a většinu jeho občanů. "Komunistický převrat naši zemi na dlouhá desetiletí vydělil z pro nás přirozeného prostředí západních demokracií, způsobil jí těžké hospodářské a politické ztráty a vedl ke zcela zbytečnému, a ještě dnes nelehko překonávanému zaostávání za přirozeně se vyvíjejícím západním světem," sdělil ve svém projevu.

Na závěr česká hlava státu vyslovila konfederaci obdiv za statečnost, kterou v minulosti vůči komunistické diktatuře projevovali, včetně těch, kteří za boj proti bývalému režimu zaplatili životem. "Nejsou zde dnes fyzicky s námi, ale jejich odkaz a smysl jejich obětí žije právě v organizacích, jako je ta Vaše," dodal.

Konfederace politických vězňů České republiky (KPV ČR) sdružuje politické vězně komunistického režimu v bývalém Československu a lidi, kteří museli z politických důvodů opustit Československo a požádat o politický azyl v jiné zemi, a kterým byl tento azyl udělen. Sdružuje také všechny, kteří se prokazatelně zapojily v cizině do boje proti komunistickému režimu. Z původních zhruba 450 tisíc postižených jich dnes žije necelých osm tisíc.

Tématické zařazení:

 » Politika