Topolánek: Pecina by měl rezignovat - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Topolánek: Pecina by měl rezignovat

Ikona

1. října 2009, 16.55 | PRAHA | Mirek Topolánek kritizoval ve čtvrtek ministra vnitra Martina Pecinu za politizaci rezortu ministerstva vnitra, jeho činnost podle Topolánka ohrožuje reformy nastartované předchozí vládou. "Budeme proto večer zvažovat požadavek na jeho odvolání z funkce pro jeho nekompetentnost, porušování zákonů a politizacI resortu," uvedl šéf ODS.

 

"Ten resort je řízen z Lidového domu a Martin Pecina se tím ani netají," doplnil.

ODS vadí, že Pecina odvoláním dalšího vysokého představitele ministerstva vnitra porušil to, co ODS požaduje v dopisech týkající se jednání o dalším mandátu úřednické vlády Jana Fischera, které rozeslala předsedům ostatních demokratických parlamentních stran. "V posledním odstavci jsem psal, že doporučuji premiéru Fischerovi a všem ministrům, aby neprováděli, po té co vlastně žádný mandát nemají, exekutivní a personální rozhodnutí toho typu, které jsou nevratné nebo které nemají dohodnuté ve svém mandátu při vzniku Fisherovi vlády," sdělil Topolánek.

Pecina tak podle Topolánkových slov rozšířil řadu svých nekompetentních personálních zásahů, které začaly jmenováním plukovníka Jiřího Komorouse do funkce prvního náměstka. "ODS považuje tento krok za nepřijatelné překročení mandátu této vlády, jejího programového prohlášení a všech dalších dohod," uzavřel předseda ODS.

Ministr vnitra Martin Pecina odvolal v týdnu z funkce svého náměstka pro civilně správní úsek Zdeňka Zajíčka. Jde již o několikátou personální změnu. Z funkce náměstek policejního prezidenta už dříve odešel Jiří Houba, prorektor Policejní akademie Jan Brázda, náměstek ministra pro ekonomiku Jiří Jirka, vrchní ředitel ekonomické sekce Karel Peška a ředitelka odboru strukturálních fondů Radka Soukupová.

Ministr vnitra Martin Pecina jmenoval k 1. říjnu náměstkem pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví RNDr. Richarda Nouzu, který doposud na ministerstvu vnitra působil jako ředitel kabinetu ministra. Zároveň tím došlo ke změně struktury ministerstva. Dosavadní úsek veřejné správy, informatiky, legislativy a archivnictví byl rozdělen na dva. Na úsek veřejné správy, legislativy a archivnictví a úsek informatiky. Náměstkem pro informatiku měl být nadále, ten ale tuto pozici odmítl.

"Změna struktury přinese větší efektivitu práce a umožní oběma náměstkům lépe se soustředit na důležité úkoly ve vztahu k veřejné správě a elektronizaci. Chci zdůraznit, že pan náměstek Zajíček odchází z vlastního rozhodnutí, já jsem jeho odchod neinicioval. Své rozhodnutí mi oznámil dnes, ale vzhledem k tomu, kolikrát se podobná spekulace o jeho odchodu z ministerstva objevila v minulosti v médiích, šlo zřejmě o krok, který plánoval delší dobu," vysvětlil Pecina.

Odvolaný Zajíček označil personální změny vyvolané ministrem Pecinou za nesystémové. "To co teď nastává, znamená vyhloubení příkopů uvnitř ministerstva vnitra," uvedl bývalý Pecinův náměstek, který údajně necítil podporu ministra při zavádění elektronizace státní správy. "Nakonec jeho vyjádření o tom, že není žádný problém, aby se zastavil projekt checkpoint, jsem slýchával s němým úžasem," poznamenal na adresu svého bývalého šéfa.

Ikona

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika