Poslanci zakázali privatizaci ruzyňského letiště - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci zakázali privatizaci ruzyňského letiště

Ikona

30. září 2009, 11.05 | PRAHA | Poslanci při středečním jednání schválili ve třetím čtení návrh zákona z pera ČSSD, který zakazuje privatizaci Letiště Praha.
"Chtěl bych poukázat na to, že ve většině zemí Evropské unie jsou velká letiště a letiště v hlavních městech ve vlastnictví buď státu, nebo obcí, zkrátka ve vlastnictví veřejného sektoru," obhajoval Bohuslav Sobotka.

 

Šéf sociálnědemokratických poslanců argumentoval tím, že takto je to v Rakousku, Německu, Francii, Slovensku, Španělsku, Portugalsku, Irsku, Norsku, Švédsku nebo Finsku.

Státní podnik Letiště Praha má podle sociálních demokratů jako strategický objekt patřit státu, navíc na jeho privatizaci není kvůli krizi vhodná doba.

Kabinet bývalého premiéra Mirka Topolánka (ODS) o privatizaci největšího českého letiště rozhodl loni v červnu. Očekávaný výnos měl asi 100 miliard korun. Letiště je dlouhodobě ziskové.

Zákon má pouhé dva paragrafy. První z nich říká, že veškeré nemovitosti k němu náležící, zejména územně vymezená a vhodným způsobem upravená plocha včetně souboru staveb a zařízené letiště trvale určená ke vzletům a přistáváním letadel a k pohybům letadel smí být jen ve vlastnictví České republiky, anebo právnických osob se sídlem ve státě, v nichž má stát stoprocentní majetkovou účast. Paragraf č. 2 se týká účinnosti. Tento zákon, pokud bude schválen i Senátem, by měl nabýt účinnosti dnem svého vyhlášení.

Tématické zařazení:

 » Politika