Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Motejl: Nečinnost poslanců dostane tisíce lidí do dlouhodobé bídy

Ikona

4. února 2010 - BRNO | Veřejný ochránce práv Otakar Motejl půl roku opakovaně a marně upozorňuje zákonodárce na nesmírně tvrdý dopad zákona o pomoci v hmotné nouzi na invalidy. Jestliže poslanci okamžitě nezpracují jeho novelu, uvrhnou tisíce lidí v Česku do dlouhodobé bídy, řekl ve čtvrtek Motejl.

Pro Obamu byl loňský summit EU v Praze "ztrátou času"

Ikona

4. února 2010 - WASHINGTON | Loňská přítomnost amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze byla zlatým hřebem summitu Evropské unie. Podle Obamy samotného to ale byla pouhá ztráta času, píše ve svém čtvrtečním vydání deník Právo s odkazem na list The New York Times. "Američtí činitelé řekli, že Obama měl pocit, že předchozí velký americko-evropský summit loni v červnu (správně v dubnu – pozn. red. Práva) v Praze byl ztrátou času."

Někteří Topolánkovi ministři slíbili vrátit peníze. Jde to ztuha

Ikona

4. února 2010 - PRAHA | Pád Topolánkovy vlády se daňovým poplatníkům prodražil, aspoň pokud jde o peníze na dopravu exministrů. Přestože se nechali vozit ve služebních limuzínách, pobírali zároveň cestovné, píší ve čtvrtečním vydání Lidové noviny. Většina exministrů se nechala po loňské květnové demisi kabinetu ještě tři měsíce vozit ve služebních limuzínách.

Poslanci omezili délku debatních příspěvků, Nečas se umlčet nedá

Ikona

3. února 2010 - PRAHA | Zákonodárci si v úterý odhlasovali, že délka příspěvků k jednotlivým návrhům zákonů, které jsou ve třetím čtení, se omezí na deset minut a poslanec k danému tématu může vystoupit pouze dvakrát. Sociální demokracie se tímto způsobem snaží zabránit obstrukcím ze strany ODS. "Já jsem poslancem dvanáctý rok, toto je poprvé co si pamatuji takto skandální usnesení.

Vítězem voleb by se stala ČSSD, uvádí průzkum SANEP

Ikona

3. února 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Drtivé vítězství ČSSD (33,1 procenta), debakl ODS (24,1 procenta), obrovský úspěch TOP O9 (13, 4 procenta) a Věcí veřejných, které překročily pětiprocentní hranici a vstoupily do parlamentu. Tak by vypadal výsledek, pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly na přelomu ledna a února. Na třetí příčce se již několik měsíců drží TOP 09.

Zahraniční politika Evropské unie je improvizovaná a musí se změnit, řekl ministr Barták

Ikona

3. února 2010 - TEL AVIV | Ministr obrany Martin Barták na mezinárodní bezpečnostní konferenci v izraelské Herzliji řekl, že krize v Gaze, která připadla na české předsednictví Unie, ukázala hranice koordinované odpovědi EU. Píše o tom ve svém středečním vydání deník Právo. Ministr soudí, že pro úspěch mírových jednání na Blízkém východě je klíčový jednotný hlas.

Jiří Paroubek předal Janu Fischerovi plány ČSSD na řešení krize

Ikona

2. února 2010 - PRAHA | Předseda ČSSD Jiří Paroubek předal v úterý premiérovi Janu Fischerovi dokument Cesta z krize, který obsahuje plány sociální demokracie na řešení krize. Fischer s Paroubkem se shodli na tom, že nejdůležitější je hledat společná stanoviska. "Obsahem té dnešní schůzky bylo to, že mě pan předseda Paroubek seznámil s východisky, se kterými počítá sociální demokracie při řešení krize.

Obamovo setkání s dalajlamou je nerozumné, varuje Čína

Ikona

2. února 2010 - PEKING | Čínská vláda varovala před setkáním Baracka Obamy s nejvyšším tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Podle Číny by takové setkání bylo "nerozumné" a podkopalo by důvěru mezi USA a Čínou, informuje agentura Reuters. Představitel Čínské komunistické strany Ču Wej-čchün, který je odpovědný za etnické a náboženské otázky řekl, že čínská vláda bude takovému možnému setkání Obamy s dalajlamou ze všech sil bránit.

Bursík mě nebude zkoušet jako u maturity, rozčiloval se Fischer

Ikona

1. února 2010 - PRAHA | Premiér Jan Fischer se v pondělí po zasedání vlády rozčiloval kvůli urážkám poslance SZ Bursíka. Poslanec nemá Fischera co zkoušet jako u maturity, mohl se ho dotázat při interpelacích v Poslanecké sněmovně, což neudělal, řekl premiér. "Poslanec Bursík mi nebude posílat žádné otázky, nejsme u maturity ani u státních zkoušek, měl možnost se mě zeptat během interpelací v Poslanecké sněmovně, ale neudělal to," řekl rozčilený Fischer.

Cyril Svoboda za billboardy proti Bémovi zaplatí téměř čtvrt milionu

Ikona

1. února 2010 - PRAHA | Předsedovi KDU-ČSL, Cyrilu Svobodovi, se jeho kampaň proti pražskému primátorovi Pavlu Bémovi (ODS) prodraží, desítka billboardů ho totiž přijde na čtyřikrát více, než původně plánoval. Informaci přinesl v pondělí server idnes.cz. "Pavle Béme, ODStup! Prospěješ tím Praze i sobě". Nebo: "Praha nepotřebuje tunel Bémovka".

EU je demokratická, ale nejedná s rozmyslem, myslí si Češi

Ikona

1. února 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Více než polovina Čechů věří, že se Evropská unie vyvíjí správným směrem, o racionalitě jejího rozhodování jsou však přesvědčeny pouze dvě pětiny respondentů. Vyplývá to z výsledku výzkumu agentury STEM zveřejněných v pondělí. Pochybnosti o racionálním rozhodování Evropské unie sdílí v současné době téměř 60% Čechů.

Strana výpisu

... 753 ...