Zahraniční politika Evropské unie je improvizovaná a musí se změnit, řekl ministr Barták - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Zahraniční politika Evropské unie je improvizovaná a musí se změnit, řekl ministr Barták

Ikona

3. února 2010, 09.45 | TEL AVIV | Ministr obrany Martin Barták na mezinárodní bezpečnostní konferenci v izraelské Herzliji řekl, že krize v Gaze, která připadla na české předsednictví Unie, ukázala hranice koordinované odpovědi EU. Píše o tom ve svém středečním vydání deník Právo. Ministr soudí, že pro úspěch mírových jednání na Blízkém východě je klíčový jednotný hlas.

 

"Evropský přístup nemá daleko k improvizaci. Jedním z našich úkolů je, abychom potenciál přetavili v účinný nástroj," řekl ministr Barták.

Podle něj Evropa musí dát najevo, že úvahy o vymazání Izraele z mapy jsou nepřijatelné. Přiznal ale, že právě kvůli nejednotě názorů se může zdát, že v EU panuje tolerance pro tyto hlasy, a vyslovil se i pro to, aby ke zřízení palestinského státu došlo co nejdřív.

"Aby se tak stalo, Evropa a USA musejí nejdřív přesvědčit Izrael, že by to nebylo k jeho újmě. Musíme dokázat, že jsme schopni konkrétně pomoci při mírovém budování palestinského státu a že vždy budeme podporovat Izrael všemi nástroji, co máme k dispozici," uzavřel Barták.

Hlavními tématy mezinárodní bezpečnostní konference byla situace v Afghánistánu, problém s íránským jaderným programem a mír na Blízkém východě.

Tématické zařazení:

 » Politika