Obamovo setkání s dalajlamou je nerozumné, varuje Čína - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Obamovo setkání s dalajlamou je nerozumné, varuje Čína

Ikona

2. února 2010, 09.39 | PEKING | Čínská vláda varovala před setkáním Baracka Obamy s nejvyšším tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Podle Číny by takové setkání bylo "nerozumné" a podkopalo by důvěru mezi USA a Čínou, informuje agentura Reuters. Představitel Čínské komunistické strany Ču Wej-čchün, který je odpovědný za etnické a náboženské otázky řekl, že čínská vláda bude takovému možnému setkání Obamy s dalajlamou ze všech sil bránit.

 

Dalajlama by měl Spojené státy navštívit v následujících měsících. Zatím ale není jasné, zda se oba muži vůbec setkají, Čína přesto již nyní dává jasně najevo, že se jí to nelíbí. "Setkání by bylo naprosto v rozporu s uznávanými mezinárodními praktikami a vážně by poškodilo politickou podstatu čínsko-amerických vztahů," dodal Ču Wej-čchün.

Americký prezident Barack Obama v listopadu loňského roku navštívil Činu a vyzval k obnovení dialogu mezi dalajlamovými vyslanci a komunistickými představiteli. Podle některých kritiků ale Obama nevyvinul v otázce Tibetu na čínskou vládu dostatečný tlak.

Dalajlama se ale Obamy zastal a obhajoval jeho postoj vůči komunistické Číně. Obamův přístup nebyl podle dalajlamy mírný, ale zkrátka odlišný.

Měsíc předtím, na konci října, byl dalajlama na pětidenní návštěvě Spojených států. Obama ho ale právě kvůli cestě do Číny nepřijal, což bylo poprvé po 18 letech, kdy se dalajlama při cestě do Washingtonu nesetkal s americkým prezidentem. Tibetský vůdce s tímto rozhodnutím údajně souhlasil s tím, že pro Čínu a USA je důležité, aby měly dobré vztahy.

Tibetský duchovní vůdce žije již 50 let v exilu, prakticky od doby, kdy jeho zemi pohltila sousední Čína. Ta považuje dalajlamu za "separatistického mnicha".

Číňané obsadili Tibet v roce 1951. Při povstání v tibetském hlavním městě Lhase proti čínské okupaci o osm let později zahynuly desetitisíce Tibeťanů. Po krvavě potlačeném povstání odešel dalajlama do exilu v indické Dharamsale.

Tématické zařazení:

 » Politika