EU je demokratická, ale nejedná s rozmyslem, myslí si Češi - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

EU je demokratická, ale nejedná s rozmyslem, myslí si Češi

Ikona

1. února 2010, 15.08 | ČESKÁ REPUBLIKA | Více než polovina Čechů věří, že se Evropská unie vyvíjí správným směrem, o racionalitě jejího rozhodování jsou však přesvědčeny pouze dvě pětiny respondentů. Vyplývá to z výsledku výzkumu agentury STEM zveřejněných v pondělí. Pochybnosti o racionálním rozhodování Evropské unie sdílí v současné době téměř 60% Čechů.

 

Podle nich Evropská unie nejedná promyšleně, pružně ani hospodárně.

Oproti tomu, co se týče demokratických principů a celkového směřování EU, jsou Češi pozitivnější. Více než polovina si myslí, že EU funguje demokraticky a jsou spokojení s jejím vývojem. Tento názor je rozšířen hlavně mezi mladými lidmi, lidmi s vyšším vzděláním a sympatizanty ODS. Naopak skepsi o dobrém fungování EU vyjadřuje hlavně starší generace (60 let a starší), lidé se základním vzděláním a stoupenci KSČM.

Přitom názory na demokratičnost a efektivitu EU se mezi Čechy dlouhodobě mírně zlepšují. Také názor, že se EU vyvíjí správným směrem, se v minulých letech příliš neměnil, pouze během českého předsednictví se kladné vnímání zvýšilo.

Dvě třetiny lidí se zajímají o to, jak EU funguje, a jakými problémy se zabývá. Tyto otázky zajímají více muže, lidé vysokoškolsky vzdělaní a pravicoví voliči. Přesto zájem o fungování EU od našeho vstupu do unie mírně klesl, v roce 2003, před naším vstupem problematika zajímala až tři čtvrtiny lidí.


Tématické zařazení:

 » Politika