Motejl: Nečinnost poslanců dostane tisíce lidí do dlouhodobé bídy - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Motejl: Nečinnost poslanců dostane tisíce lidí do dlouhodobé bídy

Ikona

4. února 2010, 10.44 | BRNO | Veřejný ochránce práv Otakar Motejl půl roku opakovaně a marně upozorňuje zákonodárce na nesmírně tvrdý dopad zákona o pomoci v hmotné nouzi na invalidy. Jestliže poslanci okamžitě nezpracují jeho novelu, uvrhnou tisíce lidí v Česku do dlouhodobé bídy, řekl ve čtvrtek Motejl.

 

"Snaha o nulovou toleranci vůči všem, kdo se vyhýbají práci a zneužívají sociální systém, vedla ke změně zákona. Ta sankčním způsobem postihuje ty, kdo pro své zdravotní postižení na trhu práce nejsou schopni najít uplatnění," řekl Motejl.

Jestliže totiž invalidé - i ti nejhůře postižení neodpracují-li alespoň 20 hodin za měsíc formou veřejné či dobrovolnické služby, dávka pomoci v hmotné nouzi se jim sníží na existenční minimum a současně podle dikce zákona přicházejí o příspěvek na dietní stravování.

Motejl upozornil, že invalidní člověk bez nároku na důchod si musí měsíčně vystačit s částkou 2020 korun. Od 1. ledna 2010 navíc nenáleží invalidům ani příspěvek od tří set do dvou tisíc korun podle typu diety - takže zdraví těchto lidí může být v důsledku snížení dávky přímo ohroženo.

Všichni poslanci o vadném zákoně podle Motejla věděli, a nikdo z nich proti němu neudělal. "To, že pár tisíc invalidních lidí bude mít hluboko do žlabu, poslance nezajímá," řekl ombudsman. Motejl označil poslance za hlavouny, kteří praktikují politiku uplatňovanou bývalou Národní frontou.

V současné době hospodářské krize se opakovaně hovoří o nutnosti snižovat mandatorní výdaje a neochotě schvalovat zákony, které by výdaje státu mohly naopak zvýšit. "Na tuto politiku nejvíce doplácejí sociálně nejslabší a nejohroženější," zdůraznil Motejl s tím, že mandatorní výdaje státu jsou přitom garantovány jako sociální síť.

Ochránce proto apeluje na vládu i poslance, aby využili zbývajícího času a urychleně změnili zákon o pomoci v hmotné nouzi a zabránili nespravedlivému postihu invalidů. "Po půlročním marném upozorňování na zákon, který je zjevně proti invalidům a zdravotně postiženým lidem, přichází poslanecký návrh na jeho změnu až na úplně poslední schůzi parlamentu, kdy je jasné, že šance na jeho projednání a schválení je minimální," zdůraznil ombudsman. Dodal, že i kdyby poslanci přece jenom novelu schválili, rozhodovat o ní bude ještě senát a podepsat jej musí prezident.

Pokud zákonodárci skutečně nedovolí zvýšení výdajů a neposkytnou peníze na sociální pomoc, podle Motejla se tisíce lidí i jejich vinou octnou ve stavu skutečné bídy. "Jestliže novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi poslanci neschválí nyní, budou muset invalidé doslova v bídě čekat na zpracování nového zákona a jeho předložení nové sněmovně," řekl Motejl. Zdůraznil, že šance postižených lidí na zlepšení jejich situace se tak octnou takřka v nedohlednu.

Tématické zařazení:

 » Politika