Pro Obamu byl loňský summit EU v Praze "ztrátou času" - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Pro Obamu byl loňský summit EU v Praze "ztrátou času"

Ikona

4. února 2010, 09.59 | WASHINGTON | Loňská přítomnost amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze byla zlatým hřebem summitu Evropské unie. Podle Obamy samotného to ale byla pouhá ztráta času, píše ve svém čtvrtečním vydání deník Právo s odkazem na list The New York Times. "Američtí činitelé řekli, že Obama měl pocit, že předchozí velký americko-evropský summit loni v červnu (správně v dubnu – pozn. red. Práva) v Praze byl ztrátou času."

 

O jedné z posledních velkých akcí, kterou jménem EU vedl premiér Topolánek.to napsal The New York Times. 

Americký deník přinesl toto nelichotivé hodnocení v článku, kde rozebírá příčiny nynějšího rozhodnutí zrušit další euro-americký summit, který se měl konat v květnu v Madridu.

Američané tvrdí, že cesta do Evropy letos v květnu nebyla nikdy na Obamově programu, a proto nemohla být zrušena. V posledních letech však zhruba touto dobou prezident USA vždy přilétá do EU, aby se setkal s jejími špičkami. Ty mu to vracely podzimní návštěvou ve Washingtonu.

Evropané prohlašují, že ještě před dvěma týdny se američtí činitelé zúčastnili přípravné schůzky pro tento summit a nedali nijak najevo, že se konat nebude. Američané namítají, že už tehdy signalizovali problémy.

Spojené státy se vymlouvají i na to, že podle nové Lisabonské smlouvy není jasné, zda by měl Obama přijet do Madridu, nebo spíše do Bruselu, kde působí prezident EU Hermann van Rompuy. Právě to je téma pro přípravná setkání.

Obamovo rozhodnutí podle listu rozzuřilo španělského premiéra José Zapatera, který měl amerického prezidenta hostit. První reakcí prý byla "diplomatická výměna na vysoké úrovni", která však k ničemu nevedla.

U Evropanů se prý k pocitu urážky připojuje obava, že Unie ztrácí v očích USA význam na úkor Číny. Američané se je snaží uklidnit tím, že prezident "je oddán silnému partnerství" s Unií. Je však pravděpodobné, že summit bude zrušen a Obama se v Evropě objeví až na podzim na summitu NATO. 

Tématické zařazení:

 » Politika