Vítězem voleb by se stala ČSSD, uvádí průzkum SANEP - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vítězem voleb by se stala ČSSD, uvádí průzkum SANEP

Ikona

3. února 2010, 10.06 | ČESKÁ REPUBLIKA | Drtivé vítězství ČSSD (33,1 procenta), debakl ODS (24,1 procenta), obrovský úspěch TOP O9 (13, 4 procenta) a Věcí veřejných, které překročily pětiprocentní hranici a vstoupily do parlamentu. Tak by vypadal výsledek, pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly na přelomu ledna a února. Na třetí příčce se již několik měsíců drží TOP 09.

 

Tu by v současné době volilo 13,4 procenta Čechů, kteří jsou rozhodnutí jít k volbám. Nadále se tak potvrzuje, že TOP 09 odebírá nejvíce voličů od ODS a může hrát klíčovou roli při sestavování většinové vládní koalice.

Až na čtvrtém místě by skončila KSČM se ziskem 12,8 procenta. Velkým překvapením je překročení pětiprocentní hranice nutné ke vstupu do Poslanecké sněmovny novým politickým subjektem na domácí politické scéně, stranou Věci veřejné. Ta by na přelomu ledna a února získala 5,1 procenta a předstihla by KDU-ČSL. Ta by se aktuálně dostala do Poslanecké sněmovny s pětiprocentní podporou. V případě Věcí veřejných je zajímavý zejména její skokový nárůst oproti minulému měsíci, kdy tato nová politická partaj získala ve volebních preferencích 2,8 procenta hlasů.

V případě volebních výsledků je však nutné brát v úvahu statistickou odchylku, která by mohla rovněž znamenat, že jak Věci veřejné, tak i případně KDU-ČSL by mohly zůstat před parlamentními branami. Proto ostatně nadále platí, že zejména KDU-ČSL stále lavíruje na hraně a její obhájení parlamentní role bude velice dramatické, varuje průzkum společnosti SANEP.

Pouhé jedno procento by získala Zemanova Strana práv občanů.

Volební účast podle průzkumu agentury SANEP by dosáhla pouhých 59 procent voličů.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika