Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Prezident Zeman se dnes vrátí na Hrad, jmenuje rektory a předá šek Klokánkům

Zdroj: Wikimedia

26. ledna 2022 - Prezident Miloš Zeman bude dnes po několika měsících úřadovat z Pražského hradu. V sídle prezidentů jmenuje nové rektory a Fondu ohrožených dětí Klokánek tradičně předá šek na peníze z prezidentského fondu.

Piráti navrhli odvolání hejtmana Ústeckého kraje,bod se nedostal do programu

25. ledna 2022 - Piráti navrhli na včerejším jednání zastupitelstva Ústeckého kraje odvolání hejtmana Jana Schillera (ANO). Bod neprošel hlasováním do programu, pro bylo 11 zastupitelů, proti 32 a zdrželo se jich pět.

Sněmovna zřejmě omezí časovou platnost části pandemického zákona o restrikcích

25. ledna 2022 - Její platnost by mohla ohraničit do konce letošního listopadu. Úpravu vládní novely dnes doporučil plénu zdravotnický výbor na návrh předsedy Bohuslava Svobody (ODS). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s pozměňovacím návrhem souhlasil. Sněmovna by měla předlohu projednat odpoledne, zrychleně ve stavu legislativní nouze.

Lidé se po pozitivním PCR testu zřejmě nebudou muset 30 dní testovat

23. ledna 2022 - Lidé, kteří měli pozitivní PCR test na covid-19, by se nemuseli 30 dnů od jeho provedení testovat. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví, ve středu o návrhu bude jednat vláda. Změna by mohla platit od pondělí 31. ledna. Informaci Deníku N dnes ČTK potvrdil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Prezident Zeman dnes v Lánech jmenuje nové soudce

18. ledna 2022 - Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje sedm nových soudců obecných soudů. Pětice žen zamíří k pražským soudům, dva muži na soudy v Kladně a v Přerově. Jmenování v prosinci odsouhlasila vláda. Na zámku v Lánech by dnes měly složit slib i dvě ženy, které tak nemohly učinit při prosincovém ceremoniálu.

Plzeň dnes zvolí nového primátora místo Baxy, který se stal ministrem kultury

17. ledna 2022 - Plzeňští zastupitelé dnes zvolí nového primátora města. V křesle čtvrtého největšího města ČR nahradí dosavadního primátora Martina Baxu z ODS. Baxa se stal ministrem kultury a post primátora více než stosedmdesátitisícové Plzně opouští. Koaliční smlouva zajišťuje pozici pro ODS, novým primátorem se s největší pravděpodobností stane dosavadní technický náměstek primátora, jednačtyřicetiletý Pavel Šindelář.

Poslanci budou volit zbývajícího šestého místopředsedu Sněmovny

14. ledna 2022 - Před tím by se mohli zabývat koaličním poslaneckým návrhem na roční odklad účinnosti většiny sporného nového stavebního zákona. V úvodním kole je také senátní předloha o zavedení možností korespondenčního hlasování při volbě poslanců a prezidenta pro Čechy žijící v zahraničí.

Ústecký kraj chce kvůli provizoriu finančně pomoct sociálním službám

Ilustrační foto

13. ledna 2022 - Ústecký kraj chce poskytnout návratnou finanční pomoc nevýdělečným sociálním službám bez zřizovatele kvůli provizoriu státního rozpočtu. Mezi 44 poskytovatelů 157 sociálních služeb by se mohlo rozdělit 30,6 milionu korun. Peníze by měly organizace vrátit v květnu, schválila rada. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS). O přechodné pomoci rozhodnou zastupitelé 24. ledna.

Sněmovna jedná o důvěře Fialově vládě, patrně ji získá

12. ledna 2022 - Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) dnes požádá Sněmovnu o důvěru. Pětice vládních stran má v dolní komoře pohodlnou většinu, vláda proto důvěru s největší pravděpodobností získá. Před hlasováním se ale očekává mnohahodinová debata provázená zejména opoziční kritikou.

Ombudsman se u ÚS připojil do řízení o zrušení části vyhlášky o očkování

Zdroj: Wikimedia

12. ledna 2022 - Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se jako vedlejší účastník připojil k řízení u Ústavního soudu o návrhu skupiny senátorů na zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu. Za poslední týden se na ombudsmana obrátilo na 5000 stěžovatelů, kteří s povinným očkováním seniorů a určitých profesí proti covidu nesouhlasí. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Kancelář veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Rozpočtový výbor podpořil návrh zmrazit platy ústavních činitelů

11. ledna 2022 - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně, aby schválila beze změny vládní návrh, který do konce roku zmrazuje platy ústavních činitelů. Výbor nepodpořil návrh poslance SPD Jana Hrnčíře, který chtěl prodloužit zmrazení do konce roku 2025. Hrnčíř označil vládní návrh za málo ambiciózní. Sněmovna má vládní předlohu schvalovat ve stavu legislativní nouze dnes odpoledne. Pro kladné stanovisko hlasovalo 19 členů výboru, proti nikdo, dva poslanci se zdrželi.

Strana výpisu

... 19 ...