Sněmovna jedná o důvěře Fialově vládě, patrně ji získá - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sněmovna jedná o důvěře Fialově vládě, patrně ji získá

12. ledna 2022, 10.10 | Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) dnes požádá Sněmovnu o důvěru. Pětice vládních stran má v dolní komoře pohodlnou většinu, vláda proto důvěru s největší pravděpodobností získá. Před hlasováním se ale očekává mnohahodinová debata provázená zejména opoziční kritikou.

 

Dnešní jednání poslanců o důvěře se uskuteční 95. den od sněmovních voleb loni v říjnu, z nichž nynější složení dolní komory vzešlo. V opozici jsou nyní dříve vládní hnutí ANO a také hnutí SPD.

 

Většinový kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů by mohl získat ve dvousetčlenné Sněmovně podporu až 108 poslanců. Několik koaličních zákonodárců však v dolní komoře pravděpodobně nebude ze zdravotních důvodů. Totéž se bude týkat i opozičního tábora. Výsledek hlasování by koaliční absence ohrozit neměly.

 

K vyslovení důvěry stačí hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců na rozdíl od hlasování o nedůvěře, pro niž musí navrhovatelé získat nejméně 101 hlasů. Poslanci hlasují v těchto případech po jménech v pořadí od vylosovaného člena dolní komory.

 

Fialova vláda má 18 členů, o tři více než někdejší kabinet ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO). Ve vládě jsou nově ministři pro legislativu, pro Evropskou unii a pro vědu, výzkum a inovace. ODS má pět ministrů, STAN čtyři, Piráti a KDU-ČSL po třech a TOP 09 dva.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika