Ombudsman se u ÚS připojil do řízení o zrušení části vyhlášky o očkování - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ombudsman se u ÚS připojil do řízení o zrušení části vyhlášky o očkování

Zdroj: Wikimedia

12. ledna 2022, 09.47 | Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček se jako vedlejší účastník připojil k řízení u Ústavního soudu o návrhu skupiny senátorů na zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti covidu. Za poslední týden se na ombudsmana obrátilo na 5000 stěžovatelů, kteří s povinným očkováním seniorů a určitých profesí proti covidu nesouhlasí. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Kancelář veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

 

Návrh k Ústavnímu soudu na zrušení části vyhlášky o povinném očkování podepsalo 14 senátorů. Podle vyhlášky bude pro vybrané profesní skupiny a lidi nad 60 let očkování proti covidu od března povinné.

 

"Lidé mne v posledních dnech zavalili lavinou žádostí, abych sám podal Ústavnímu soudu návrh na zrušení části vyhlášky. V této chvíli ale bylo logické využít možnost vstoupit do stávajícího řízení. Myslím, že teď, když jsem se k řízení u Ústavního soudu připojil, bude stížností na stávající podobu očkovací vyhlášky přicházet znatelně méně. Všem, kteří se na mne dosud obrátili, bych chtěl poděkovat za důvěru. Chápu, že pro mnohé jde o velmi citlivé téma," uvedl Křeček.

 

Mluvčí uvedla, že za poslední týden se na ombudsmana obrátilo na 5000 stěžovatelů, kteří s povinným očkováním některých skupin lidí proti covidu-19 nesouhlasí. Většina z nich podle ní patří do některé z vyjmenovaných skupin. Pokud by očkování nepodstoupili, hrozí některým z nich například ztráta zaměstnání. Stěžovatelé argumentují i obavami z možných zdravotních komplikací po podání vakcíny.

 

Ombudsman minulý týden požádal ministra zdravotnictví o informace o plánovaných krocích jeho resortu. Ministr v minulosti předeslal, že uvažuje o změně vyhlášky. Ombudsman ministra v souvislosti s povinným očkováním upozornil například na zvláštní situaci těhotných zaměstnankyň, lidí s kontraindikací nebo těch, kteří prodělali covid-19 v nedávné době a běží jim ochranná lhůta po prodělaném onemocnění.

 

Mluvčí uvedla, že veřejný ochránce práv od ministra zdravotnictví odpověď zatím neobdržel. Vzhledem k tomu, že se na Ústavní soud s návrhem na zrušení části očkovací vyhlášky obrátila už skupina senátorů, využil ombudsman svého zvláštního oprávnění a k řízení se připojil jako vedlejší účastník.

 

Návrh k Ústavnímu soudu na zrušení části vyhlášky o povinném očkování proti nemoci covid-19 podepsalo 14 senátorů. Nařízené očkování seniorů a vybraných profesních skupin je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, vedlo by k nucenému odchodu části lidí z jejich zaměstnání, uvedli dnes předkladatelé návrhu. Vyhlášku s účinností od začátku března schválila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO), současný kabinet Petra Fialy (ODS) má šanci to změnit ještě před rozhodnutím Ústavního soudu, k čemuž ho signatáři návrhu vyzvali.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Politika  

 » Aktuality  

 » Zdraví  

 » Kraje  » Jihomoravský