Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ústecký kraj schválil schodkový rozpočet s největšími investicemi v historii

13. prosince 2021 - Ústecký kraj dnes schválil rozpočet na příští rok s investicemi za 2,1 miliardy korun, což je nejvíce v historii. Výdaje jsou ve výši téměř 25 miliard korun, oproti příjmům jsou vyšší o 1,15 miliardy. Schodek pokryjí přebytky z předchozích let a úvěr. Po více než hodinové rozpravě hlasovalo pro rozpočet 49 zastupitelů, nikdo nebyl proti a čtyři se zdrželi. Výhrady měla opozice ke způsobu projednávání rozpočtu, nikoliv k jeho obsahu.

Senátor Wagenknecht bude v lednu kandidovat na předsedu Pirátů

Zdroj: oficiální stránky Pirátské strany

13. prosince 2021 - Senátor Lukáš Wagenknecht bude na lednovém zasedání celostátního fóra kandidovat na předsedu Pirátů. Informoval o tom na stranickém internetovém fóru. Nominaci má i dosavadní předseda Ivan Bartoš, který na fóru před týdnem uvedl, že okolnosti své možné kandidatury zvažuje. Vzhledem k situaci v celostátní politice požádal o čas na vyjádření. Bartoš je kandidátem na vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj ve vznikající vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Návrh SPD na obecné referendum vláda v demisi zřejmě odmítne

Zdroj: oficiální stránky SPD

12. prosince 2021 - Zavedení obecného referenda podle návrhu poslanců SPD zřejmě narazí na nesouhlas kabinetu ANO a ČSSD v demisi. Úprava by podle vládních legislativců přinesla rizika líbivých řešení. Končící kabinet by měl poslat zákonodárcům k návrhu ústavního zákona o celostátním referendu podle podkladů záporné stanovisko.

Opakované volby v Lužici na Mostecku znovu vyhrálo Sdružení Lužice a Svinčice

12. prosince 2021 - Opakované volby v Lužici na Mostecku znovu vyhrálo Sdružení Lužice a Svinčice vedené starostou Jindřichem Johnem. Získalo 56,73 procenta hlasů a stejně jako v roce 2018 tak má v sedmičlenném zastupitelstvu čtyři mandáty. Druhá skončila kandidátka Obec pro lid, které hlas dalo 43,27 procenta voličů, v zastupitelstvu tak bude mít tři zástupce. Podle údajů na volby.cz přišlo k opakovaným volbám 76,7 procenta voličů, v řádných volbách byla účast nižší - 71,75 procenta.

Lidé se naposledy rozloučí s novinářem a obhájcem lidských práv Uhlem

Zdroj: Wikimedia

10. prosince 2021 - Veřejnost se dnes odpoledne naposledy rozloučí s Petrem Uhlem. Novinář a publicista, někdejší disident, politický vězeň a signatář Charty 77 zemřel 1. prosince ve věku 80 let. Obřad ve strašnickém krematoriu má být podle Uhlovy rodiny oslavou naplněného života statečného člověka. Poslední rozloučení symbolicky připadá na Den lidských práv, která Uhl hájil v dobách komunistického režimu i v polistopadové éře.

Ministerstvo zdravotnictví navrhne prodloužení pandemického zákona

9. prosince 2021 - Ministerstvo zdravotnictví chce prodloužit pandemický zákon, příští týden pošle novelu do připomínkového řízení. Bez novely by pandemický zákon v únoru příštího roku skončil. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Návrh novely chce ministerstvo v pátek probrat také s AntiCovid týmem budoucí vládní koalice, kterou tvoří ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN.

Matiční ulice v Ústí jméno nemění, je třeba napravit reputaci,uvedli zastupitelé

Zdroj: Wikimedia

8. prosince 2021 - Zastupitelé ústeckého městského obvodu Neštěmice dnes rozhodli, že nechvalně proslulá Matiční ulice, spojovaná se stavbou plotu, který měl před více než dvaceti lety oddělit starousedlíky od přistěhovalců, se nepřejmenuje. Naopak by se měla její reputace napravit. Pro bylo všech 11 přítomných zastupitelů.

Senátní výbor podpořil možnost uznávání osvojení dětí z ciziny homosexuály

8. prosince 2021 - Senátní sociální výbor dnes podpořil těsnou většinou hlasů předlohu, podle níž by české soudy mohly uznávat rozhodnutí o osvojení dětí v cizině homosexuálními občany. Nyní bude na rozhodnutí pléna horní komory, zda návrh Václava Lásky (SEN 21) vyšle do legislativního procesu. Proti se už dřív postavil garanční ústavně-právní výbor. Změna by podle senátora mohla pomoci i nesezdaným heterosexuálním párům, které si osvojí dítě v cizině.

Vláda chce mandát pro vyslání až 150 vojáků na polsko-běloruskou hranici

Zdroj: web AČR

7. prosince 2021 - Končící vláda hnutí ANO a ČSSD chce na pomoc s ochranou polsko-běloruské hranice mandát pro nasazení až 150 vojáků na dobu 180 dnů. Návrh plánuje schválit a poslat na projednání ve výborech Poslanecké sněmovny a Senátu ve středu. Čeští vojáci budou pomáhat polským s ochranou hranic, ale nebudou plnit úkoly bezprostředně související s migranty, sdělil dnes ČTK končící premiér Andrej Babiš (ANO).

Iniciativa Chcípl PES chystá protesty proti opatřením a bude rozlévat polévku

Zdroj: Facebook @otevremecesko

7. prosince 2021 - Iniciativa Chcípl PES chystá do konce letošního roku několik protestů proti opatřením proti šíření covidu-19. Drtivá většina akcí se bude konat v hlavním městě, kde budou zástupci iniciativy před Vánoci rozlévat rybí polévku. Zároveň organizují vánoční trhy, které vláda zakázala.

Radní schválili nové ceny za odpad, většina Pražanů si má připlatit

6. prosince 2021 - Vedení Prahy schválilo návrh nové odpadové vyhlášky, podle které by si většina Pražanů měla od příštího roku připlatit za svozu odpadu. O návrhu, se kterým dnes souhlasili radní, budou ještě příští týden hlasovat zastupitelé hlavního města. Změna výpočtu cen svozu je nutná kvůli novele zákona. Ceny se mají zvýšit u větších kontejnerů s častějším svozem, u těch nejmenších naopak lidé ušetří. Za plán kritizují vedení města opoziční ODS a ANO.

Strana výpisu

... 22 ...