Ústecký kraj chce kvůli provizoriu finančně pomoct sociálním službám - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Ústecký kraj chce kvůli provizoriu finančně pomoct sociálním službám

Ilustrační foto

13. ledna 2022, 10.00 | Ústecký kraj chce poskytnout návratnou finanční pomoc nevýdělečným sociálním službám bez zřizovatele kvůli provizoriu státního rozpočtu. Mezi 44 poskytovatelů 157 sociálních služeb by se mohlo rozdělit 30,6 milionu korun. Peníze by měly organizace vrátit v květnu, schválila rada. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS). O přechodné pomoci rozhodnou zastupitelé 24. ledna.

 

"Značná část služeb je přímo závislá na dotacích od státu. Věděli jsme, že jim bude alikvotní část přiznána, ale nevěděli jsme kdy," zdůvodnil postup kraje náměstek. Podle něj mají ve čtvrtek zástupci krajů jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí. Ústecký kraj má totiž obdržet pro sociální služby na leden a únor zhruba 360 milionů korun. Jde o dvě dvanáctiny z rozpočtu na celý rok. Celkem by kraj od státu měl obdržet na celý rok cirka dvě miliardy korun.

 

Kraji dotaci stanoví ministerstvo ve výši procentního podílu regionu na ročním objemu financí vyčleněných ve státním rozpočtu na podporu sociálních služeb pro příslušný rozpočtový rok. Už v minulosti dostal kraj míň peněz, než potřeboval. Loni šlo například o 1,96 miliardy korun, kraj však potřeboval o 442 milionů korun víc. Kulhánek dnes řekl, že se o změně směrného čísla zřejmě jednat nebude. O změnu se pokoušelo už minulé vedení kraje. Kulhánek dnes řekl, že o tom bude jednat Asociace krajů.

 

Kvůli rozdělení peněz od státu se v pátek 21. ledna sejde mimořádně krajská rada. "Potom bychom je v pondělí 24. ledna rozdělili mezi všechny služby v kraji," dodal náměstek.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Ústecký