Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Praha poskytne při předsednictví ČR EU zdarma reprezentační prostory

Zdroj: Wikipedia

8. března 2022 - Hlavní město poskytne vládě a jednotlivým ministerstvům v době předsednictví České republiky Evropské unii zdarma své reprezentační prostory. K dispozici bude mimo jiné rezidence primátora, Staroměstská radnice nebo jednací sál zastupitelstva v budově magistrátu. Město zajistí audiovizuální techniku. Catering si zajistí pořadatelé sami. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. ČR bude unii předsedat v druhé polovině letošního roku.

Prezident Zeman dnes předá státní vyznamenání za poslední dva roky

Zdroj: Wikipedia

7. března 2022 - Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě předá státní vyznamenání za loňský a předloňský rok. Ve Vladislavském sále ocení přes šedesát lidí. Ceremoniál se koná netradičně na výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Předchozí termíny musely být zrušeny kvůli pandemii koronaviru a onemocnění prezidenta. Někteří z pozvaných hostů večer na Pražský hrad nepřijdou kvůli nesouhlasu s dřívějšími názory Zemana na ruského prezidenta Vladimira Putina.

V ČR je už asi 100.000 uprchlíků z Ukrajiny, 300 Čechů tam chce bojovat

7. března 2022 - Odhadem už 100.000 uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem dorazilo od začátku konfliktu do Česka. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová řekla České televizi, že z Ukrajiny by kvůli ruské invazi mohlo do dalších evropských zemí podle odhadů komise zamířit až osm milionů uprchlíků. Česká republika podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) požádá EU kvůli přílivu uprchlíků o finanční pomoc. Roste počet Čechů, kteří chtějí proti ruským agresorům bojovat, ministerstvo obrany eviduje skoro tři sta žádostí o zapojení se do ukrajinských ozbrojených sil. Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák označil za naivní, že věřil v domluvu s Ruskem.

Stanjura navrhuje možnost, odečíst si pomoc Ukrajině z daní

5. března 2022 - Náklady na pomoc Ukrajině či ukrajinským uprchlíkům utíkajícím před ruskou invazí by si lidé a firmy mohli odečíst z daní. Vyplývá to z návrhu změny zákona o daních z příjmu předložené ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), která byla zveřejněna na webu vlády. Ve čtvrtek 24. února Rusko zahájilo útok na Ukrajinu. V Česku je nyní podle odhadů přes 50.000 uprchlíků z Ukrajiny. České nevládní organizace ve sbírkách na pomoc Ukrajině už dohromady vybraly přes miliardu korun, pomoc nabízejí také stát, samosprávy, soukromé firmy i jednotlivci.

Předseda unie vyzývá soudce, aby zmrazení platů nyní nežalovali

4. března 2022 - Předseda soudcovské unie Libor Vávra ve středu v dopise vyzval soudce, aby s ohledem na dění na Ukrajině nyní nežalovali stát kvůli zmrazení platů. Minulý týden přitom poslal jiný dopis, ve kterém naopak radil, jak při podání žaloby postupovat. Nyní sám přiznává, že jeho načasování nebylo vhodné. Sdělil to Hospodářským novinám (HN). Platy všech činitelů jsou zmrazené na loňské úrovni, novelu podepsal na konci ledna prezident Miloš Zeman.

Krajský soud v Plzni rozhodl o trestu za vystěhování chartistů

4. března 2022 - Krajský soud v Plzni vyměřil sedmdesátiletému Václavu Hraničkovi, někdejšímu příslušníkovi Státní bezpečnosti, dvouletý podmíněný trest za násilné vystěhování dvou disidentů ve státem řízené akci Asanace. Odvolací senát konstatoval, že přiměl k odchodu do emigrace Ivana Černegu a Antonína Pojara. Asanace měla za cíl zbavit tehdejší režim kritiků především z řad signatářů Charty 77 a u vytipovaných lidí dosáhnout vystěhování z ČSSR. Informace dnes zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD) v plzeňské příloze.

Senát chce zrušit monopol na zdravotní pojištění cizinců

3. března 2022 - Monopol společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců, který loni prosadila Sněmovna v předvolebním složení, by měl být podle Senátu zrušen. Horní parlamentní komora dnes doporučila také zdvojnásobit minimální limit pojistného plnění v případě cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku. Návrh nyní posoudí vláda a poslanci.

Vláda kvůli efektivnější pomoci Ukrajincům v ČR vyhlásila od pátku nouzový stav

3. března 2022 - Po zasedání kabinetu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Bude platit od pátku 30 dní, na české občany podle předsedy vlády nebude mít žádný dopad. Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) doplnil, že nouzový stav je nutný kvůli systému na přijímání lidí, kteří opouští Ukrajinu po ruské vojenské invazi.

Za schvalování agrese vůči Ukrajině policie obvinila jednoho člověka

3. března 2022 - Policie zadržela jednoho člověka kvůli veřejnému schvalování a ospravedlňování ruské agrese vůči Ukrajině. Dopustit se ho měl na internetu. Obviněnému hrozí až tři roky vězení, uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Fiala: Migrační vlna z Ukrajiny nastupuje, dosud dorazilo asi 20.000 lidí

2. března 2022 - Migrační vlna z Ukrajiny související s ruskou vojenskou akcí proti této zemi podle premiéra Petra Fialy (ODS) nastupuje. V posledních dnech dorazilo do Česka zhruba 20.000 lidí a tento počet bude růst, řekl dnes poslancům Fiala. Kabinet podle něho chystá legislativu pro snazší přístup Ukrajinců na český pracovní trh.

Počet krytů od studené války značně klesl a nedají se okamžitě použít

Ilustrační grafika, zdroj: fallout.fandom.com

2. března 2022 - Stálých krytů pro případ vojenského útoku v Česku od dob studené války značně ubylo a nejsou připraveny k okamžitému použití. Lidé by se museli improvizovaně schovat v nejbližších budovách. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Pavla Jakoubková.

Strana výpisu

... 15 ...