Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vláda má projednat návrh na zrušení monopolu na zdravotní pojištění cizinců

5. dubna 2022 - Zrušení monopolu společnosti Pojišťovna VZP na zdravotní pojištění cizinců, který loni prosadila Sněmovna proti vůli stran nynější vládní koalice, by měla ve středu projednat vláda. Návrh připravil Senát. Jeho novela cizineckého zákona má také zdvojnásobit minimální limit pojistného plnění v případě cizinců s dlouhodobým pobytem v Česku. Doporučení ministerstev do dnešního poledne však na vládním webu nebyly k dispozici.

Soud v Liberci v neveřejném jednání projednal kauzu, v níž je obžalován i Půta

Zdroj: Wikipedia

5. dubna 2022 - Krajský soud v Liberci se dnes v neveřejném jednání zabýval korupční kauzou, v níž je obžalován i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Jednání bylo bez obžalovaných, jen za účasti nově složeného senátu. Ten při něm stanovil i termín hlavního líčení, kdy proces opět začne. Soudce Pavel Pachner po jednání ČTK řekl, že ho zatím publikovat nebudou. "Nejprve obešleme strany (obhajobu a obžalobu)," dodal.

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL půjdou do komunálních voleb v Plzni v koalici Spolu

1. dubna 2022 - Memorandum o vytvoření předvolební koalice Spolu pro podzimní komunální volby v Plzni podepsali dnes předsedové městských organizací ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Zatím není jasné, kdo bude kandidátem koalice na primátora, post by ale měl pravděpodobně připadnout ODS, řekl šéf městské ODS Jiří Šneberger. Současný primátor Pavel Šindelář (ODS) zatím neřekl, zda bude o post primátora znovu usilovat. Jednotlivé strany podle něj budou mít teprve své sněmy, kandidátka by měla být hotová kolem poloviny května, řekl ČTK.

Babiš podstoupil plánovanou operaci, několik dní si poleží

Zdroj: Wikimedia

31. března 2022 - Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) dnes podstoupil plánovanou operaci. Rádiu Frekvence 1 napsal, že je v pořádku a několik dní si poleží. Neupřesnil, která nemocnice zákrok provedla. V úterý Babiš uvedl, že operace nesouvisí s jeho nedávnou hospitalizací v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) kvůli krátké ztrátě vědomí a částečné neprůchodnosti střev.

ÚS dnes vyjasní, zda operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví

31. března 2022 - Ústavní soud (ÚS) dnes vyjasní, zda operace zůstane podmínkou úřední změny pohlaví. Oznámí, jak rozhodl o návrzích na zrušení několika pasáží v občanském zákoníku a zákonech o specifických zdravotních službách a evidenci obyvatel.

Vláda bude jednat o reakci na migraci z Ukrajiny i rostoucí ceny

Zdroj: Wikimedia

30. března 2022 - Vláda se dnes bude zabývat plánem na zjednodušení zaměstnávání zdravotníků z Ukrajiny. Probere také úpravu pravidel pro nošení roušek v hromadné dopravě tak, aby se povinnost vztahovala na všechny děti nad šest let, tedy i děti z Ukrajiny, dosud platí od zahájení školní docházky. Po úterním schválení žádosti o prodloužení nouzového stavu Sněmovnou by vláda měla vyhlásit, že tento nástroj krizového řízení bude platit další dva měsíce. Jinak by nouzový stav vyhlášený kvůli vlně uprchlíků z Ukrajiny napadené ruskými vojsky skončil v neděli 3. dubna.

Premiér Fiala měl pozitivní test na covid, týden bude v izolaci

Zdroj: Wikimedia

29. března 2022 - Premiér Petr Fiala (ODS) měl dnes ráno pozitivní test na covid-19 a čeká ho sedmidenní izolace. Předseda vlády to dnes uvedl na sociálních sítích. K pracovnímu programu se chce vrátit co nejdříve to bude možné, alespoň prostřednictvím práce z domova. Strakova akademie ruší program, který předseda vlády může absolvovat pouze osobně, řekl ČTK mluvčí kabinetu Václav Smolka.

Fiala: Uprchlická vlna z Ukrajiny zpomaluje, přerozdělování v EU nebude

Zdroj: Wikipedia

28. března 2022 - Uprchlická vlna z Ukrajiny do Česka související s ruskou invazí zpomaluje a zpomalování bude pokračovat, pokud se konflikt nerozroste, řekl v Otázkách Václava Moravce České televize premiér Petr Fiala (ODS). Zopakoval, že Česko nebude žádat Evropskou unii o přerozdělování běženců, bude ale chtít unijní pomoc, mimo jiné finanční.

Lipavský: Problematika školy v Bubenči je provázána s mezinárodními smlouvami

Zdroj: Wikipedia

26. března 2022 - Problematika ruské školy v pražském Bubenči je provázána s několika mezinárodními smlouvami, je potřeba dodržovat ústavní pořádek České republiky. V rozhovoru to ČTK řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v reakci na to, že z rozhodnutí zastupitelstva vedení Prahy vyzve vládu, aby připravila zákon, podle něhož bude možné omezit vlastnické právo Ruska k budově bývalé školy na Krupkově náměstí.

Několik krizí současně znemožňuje podle politologů běžné hodnocení vlády

Zdroj: Wikipedia

25. března 2022 - Krize spojené s covidem-19, inflací, růstem cen energií a později i s ruskou vojenskou invazí na Ukrajinu neumožňují podle politologů, které oslovila ČTK, standardní hodnocení vlády Petra Fialy (ODS) po úvodních 100 dnech u moci. Fialův kabinet, který dovrší stovku dní od jmenování v neděli, podle politologa Ladislava Mrklase zatím působí ve srovnání s předchozími vládami vedenými ODS vnitřně jednotně. Politolog Josef Mlejnek ocenil postoj vlády k Ukrajině, očekává nutnost úprav státního rozpočtu.

Vláda bude jednat o prodloužení nouzového stavu o tři měsíce

23. března 2022 - Vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Vít Rakušan (STAN) jde na jednání vlády s tímto návrhem, potvrdil ČTK informace České televize Jakub Veinlich z tiskového odboru úřadu vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl ČT, že prodloužení by mělo být delší než 30 dní. Vláda pro něj bude potřebovat souhlas Sněmovny.

Strana výpisu

... 13 ...