Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Sněmovna bude schvalovat odklad částí nového stavebního zákona

Ilustrační fotografie

8. května 2022 - Praha 8. května (ČTK) - Sněmovna bude příští týden schvalovat odklad účinnosti klíčových částí nového stavebního zákona, které zavádějí státní stavební správu. V úvodním kole by se poslanci mohli zabývat vládním návrhem na úplné zrušení elektronické evidence tržeb od příštího roku. Obě předlohy narážejí na odpor opozice, zejména hnutí ANO. Poslanci se budou věnovat také například vládním strategickým prioritám pro řešení uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi a řešení růstu cen potravin. Očekává se rovněž druhé kolo volby kandidáta na jmenování viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu. Řádná schůze dolní komory pokračuje od úterního odpoledne a měla by skončit v pátek.

Tým pro reformu penzí projednal podle MPSV snížení odvodů u částečných úvazků

Ilustrační fotografie

6. května 2022 - Praha 5. května (ČTK) - O plánovaném snížení odvodů u částečných úvazků jednala dnes skupina pro důchodovou reformu. Na svém webu o tom informovalo ministerstvo práce. Od úlev na pojistném si resort slibuje větší zaměstnanost rodičů malých dětí, lidí po šedesátce či postižených, tedy také o něco větší příjem peněz na penze. Tým, který zřídil na začátku dubna ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), tvoří zástupci pětice koaličních stran a resortů práce a financí i ekonomové.

Havlíček vyzdvihl pomoc obyvatelům odpuštěním plateb za obnovitelné zdroje

Ilustrační fotografie

5. května 2022 - Praha 5. května (ČTK) - Spor mezi koalicí a opozicí o způsob zmírnění dopadů zdražení energií na obyvatele a firmy by mohlo podle místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka (ANO) vyřešit odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje. Řekl to v debatě o návrhu programu dnešní mimořádné schůze dolní komory ke čtveřici předloh opozičního hnutí ANO na plošnou pomoc kvůli růstu cen plynu, elektřiny a pohonných hmot. Vládní koalice s plošnou pomocí nesouhlasí, dává přednost adresné.

Sněmovna jednomyslně schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti

5. května 2022 - Praha 4. května (ČTK) - Sněmovna dnes schválila zrušení stavu pandemické pohotovosti, který mimo jiné umožňoval vydávat protikoronavirová opatření bez nutnosti vyhlášení nouzového stavu. Rozhodnutí dolní komory konkrétně znamená, že od čtvrtka už po dnešní půlnoci končí povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Usnesení dolní komory bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.

Ministerstvo zdravotnictví chce do konce roku předložit novely čtyř zákonů

ilustrační fotografie

4. května 2022 - Praha 3. května (ČTK) - Ministerstvo zdravotnictví chce do konce roku předložit čtyři novely zákonů. Vyplývá to z legislativního plánu vlády pro roku 2022. V plánu je úprava systému krajských hygienických stanic v novele zákona o ochraně veřejného zdraví, změna zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění nebo o zdravotních službách.

Soud zrušil pokutu, kterou dostala Samková za prokletí velvyslance

Ilustrační fotografie

3. května 2022 - Praha 2. května (ČTK) - Pražský městský soud zrušil rozhodnutí České advokátní komory (ČAK), která před třemi lety uložila advokátce Kláře Samkové pokutu ve výši 25.000 korun za její veřejný projev, při němž v červnu 2016 proklela tureckého velvyslance.

Poslanci se sejdou ke zrušení EET, korespondenční volbě a zdravotním platbám

Ilustrační fotografie

3. května 2022 - Praha 3. května (ČTK) - Ke sporným předlohám o úplném zrušení elektronické evidence tržeb (EET) nebo o zavedení možnosti korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy ze zahraničí se poslanci sejdou na mimořádné schůzi, která začne dnes dopoledne. Na jejím programu je rovněž kontroverzní snížení plateb za státní pojištěnce do zdravotnictví od poloviny roku a zpřísnění zákona o střetu zájmů zejména ve vlastnictví některých médií.

Plošná pomoc 5000 korun by nebyla spravedlivá, oponoval Fiala Zemanovi

2. května 2022 - Praha 1. května (ČTK) - Pomoc 5000 korun pro všechny rodiny by podle premiéra Petra Fialy (ODS) nebyla spravedlivá, lidé s vysokými příjmy ji nepotřebují. Reagoval tak na slova prezidenta Miloše Zemana v rozhovoru na CNN Prima News, který podporu pro rodiny s ročním příjmem do milionu korun čistého označil za de facto plošnou. Vláda v sobotu upřesnila, že půjde o milion korun hrubého. Fiala novinářům u příležitosti zahájení kampaně koalice Spolu před pražskými komunálními volbami také řekl, že nesouhlasí se Zemanovým návrhem posunout termín ukončení těžby uhlí v ČR. Bude to podle něj až poslední krok, když se nepodaří jinak dosáhnout energetické bezpečnosti a nižších cen energií.

Zeman: Rusové by byli blázni, kdyby zastavili dodávky plynu nebo ropy do Evropy

Ilustrační fotografie

1. května 2022 - Praha 1. května (ČTK) - Rusové by podle prezidenta Miloše Zemana byli blázni, kdyby zastavili dodávky plynu nebo ropy do celé Evropy. Jde o nejvýznamnější část jejich exportních příjmů, míní. Přesto není vyloučeno, že to udělají, protože politika je někdy velmi iracionální, řekl v dnešním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News. Dlouhodobým národním zájmem je podle hlavy státu nebýt závislý na ruském plynu. Rusové prokázali, že jsou iracionální, nevypočitatelní a více agresivní a méně evropští, než se domníval, uvedl.

Lidé mohou do dneška navrhnout Senátu kandidáty na státní vyznamenání

Ilustrační fotografie

30. dubna 2022 - Praha 30. dubna (ČTK) - Dnes končí termín, do kdy mohou lidé a organizace navrhnout Senátu adepty na státní vyznamenání, která uděluje prezident. Loni horní komora nominovala 15 kandidátů, zhruba o polovinu méně než v předchozích letech. Sněmovní termín pro návrhy na vyznamenání skončil 31. března.

O zdraví prezidenta Zemana bude i nadále pečovat stejná firma jako dosud

29. dubna 2022 - Praha 28. dubna (ČTK) - Domácí zdravotní péči bude prezidentovi Miloši Zemanovi nadále poskytovat společnost Senior Home Group. Firma, která se o hlavu státu stará od jeho listopadového propuštění z nemocnice, uspěla ve výběrovém řízení, uvedl web Seznam Zprávy. Péči o prezidenta zajistí totožný tým lidí jako dosud.

Strana výpisu

10 ...