Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Policie tzv. uložila trestní oznámení související s propagací Schillerové

Ilustrační fotografie

21. května 2022 - (ČTK) - Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nezahájila úkony trestního řízení v souvislosti s propagací bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) na sociální síti Instagram. Věc tzv. uložila. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Rozhodnutí nyní přezkoumá státní zástupce. Server Neovlivní.cz v dubnu informoval o tom, že se NCOZ zabývá tím, že Schillerová z veřejných peněz financovala fotografie a příspěvky na svých soukromých sociálních sítích.

Schillerová: Vláda v řešení uprchlické krize selhává, chybí strategie

ilustrační fotografie

20. května 2022 - (ČTK) - Česká vláda selhává v řešení uprchlické krize způsobené válkou na Ukrajině a chybí jí strategie. Dnes to ve Sněmovně řekla předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová v úvodu schůze, která projednává vládní žádost o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Připustila, že její klub pravděpodobně většinově a po debatě podpoří prodloužení nouzového stavu, ale ne o tolik, o kolik chce vláda. Poslanci ANO doporučovali prodloužení pouze o 14 dní, což je podle vlády nedostatečné.

Vstup Rakouska do NATO podle kancléře není na stole

ilustrační fotografie

18. května 2022 - Rakousko má jinou pozici než Finsko a Švédsko, bylo, je a bude neutrální. Vstup země do Severoatlantické aliance (NATO) není na stole, řekl na dnešní tiskové konferenci po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) v Praze rakouský kancléř Karl Nehammer.

Prezidentka Slovenska Čaputová podporuje vstup Finska a Švédska do NATO

plenární místnost, Finsko

17. května 2022 - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová podporuje vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance (NATO). Řekla to dnes v Brně při debatě, která je součástí doprovodného programu festivalu Divadelní svět Brno. Sama si ani nechce představit, že by Slovensko nebylo součástí NATO nebo Evropské unie. Podle ní je členství v alianci odstrašujícím elementem pro Rusko.

Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji dnes zahájilo provoz

Ilustrační fotografie

15. května 2022 - (ČTK) - Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji dnes zahájilo provoz. Po poledni vyjel od asistenčního centra ve Vysočanech první autobus s 16 lidmi. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Kolem 16:00 bylo podle mluvčí hasičů Kateřiny Suchánské ubytovaných zhruba 40 uprchlíků. Stanové městečko postavili hasiči v noci na čtvrtek, v areálu jsou lůžka pro 150 lidí. Dnes by měla být kapacita naplněna ze 70 až 80 procent, řekla ČTK Suchánská. Městečko má sloužit zejména pro uprchlíky, kteří jsou nyní na hlavním nádraží. V Troji by měli pobývat, než se rozhodne, zda mají nárok na víza dočasné ochrany.

Rakušan: Pomoc migrantům se začne vyplácet, získá-li třetina z nich práci

Ilustrační fotografie

14. května 2022 - (ČTK) - Pokud v Česku bude moci podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pracovat zhruba třetina uprchlíků z Ukrajiny, díky odvodům pak pomoc státu migrantům přestane být prodělečná. Ministr to dnes řekl poslancům při představení strategie, jak chce vláda zvládnout uprchlickou vlnu z Ukrajiny, která třetí měsíc čelí ruské agresi. Do Česka kvůli tomu přišlo zhruba 340.000 běženců, část z nich se už však pravděpodobně vrátila na Ukrajinu. Opoziční ANO a SPD vládní kroky kritizovaly, diskusi o strategii Sněmovna po poledni přerušila.

Sněmovna neumožnila širší debatu o možných opatřeních proti růstu cen potravin

Ilustrační fotografie

13. května 2022 - (ČTK) - Sněmovna dnes neumožnila širší debatu o možných opatřeních proti růstu cen potravin. Zamítla návrh programu mimořádné schůze svolané z podnětu opozice, která chtěla slyšet, jak bude vláda situaci řešit. Před hlasováním mluvila jen pětice řečníků z hnutí ANO a z SPD s přednostním právem. Volali například po snížení daně z přidané hodnoty na potraviny a po omezení marží obchodních řetězců. Vystoupení trvala celkem přes dvě hodiny.

Ministry pobouřilo Okamurovo vystoupení k běžencům z Ukrajiny, opustili sál

11. května 2022 - (ČTK) - Ministry pobouřilo vystoupení předsedy SPD Tomia Okamury ve Sněmovně ke vládním strategickým prioritám zvládání uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi. Mluvili o nenávisti a o lžích. Zhruba po hodině odešli ze sálu a jednací den skončil, protože sněmovní pravidla vyžadují přítomnost aspoň jednoho člena vlády.

Pirátští ministři zveřejnili majetková přiznání, vybízejí k tomu i ostatní

ilustrační fotografie

10. května 2022 - (ČTK) - Ministři nominovaní Piráty do vlády Petra Fialy (ODS) dnes zveřejnili svá majetková přiznání a ke stejnému kroku vyzvali i další politiky. V tiskové zprávě současně podpořili přijetí novely zákona o střetu zájmů, která má zajistit, aby zveřejňování bylo pro politiky povinné. Na novelu se minulý týden ve Sněmovně nedostalo kvůli opozičním obstrukcím u předcházejících bodů.

Sovětský maršál Koněv už nebude čestným občanem Prahy, rozhodli radní

ilustrační fotografie

9. května 2022 - (ČTK) - Sovětský maršál Ivan Koněv (1897 až 1973) už nebude čestným občanem Prahy, kterým byl od června 1945. Důvodem jsou některé jeho problematické činy, například bombardování Mladé Boleslavi po válce či podíl na potlačení protestů v Maďarsku v roce 1956. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Odebrání občanství musí ještě projednat městští zastupitelé, kteří budou mít konečné slovo.

Do Česka dnes přiletí bulharský prezident Radev, v úterý se setká se Zemanem

ilustrační fotografie

9. května 2022 - (ČTK) - Do České republiky dnes přiletí bulharský prezident Rumen Radev. Oficiální program jeho návštěvy začne v úterý, kdy ho dopoledne na Pražském hradě s vojenskými poctami přivítá prezident Miloš Zeman. Radev se setká také s dalšími představiteli státu.

Strana výpisu

9 ...