Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Fiala: Nejsou signály, že by Česku nyní hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska

ilustrační fotografie

28. dubna 2022 - Praha 27. dubna (ČTK) - Vláda v tuto chvíli nemá informace ani signály, že by Česku hrozilo zastavení dodávek plynu z Ruska, jako se to stalo Polsku a Bulharsku. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekl premiér Petr Fiala (ODS). Je však nutné s tím počítat, kabinet dělá kroky k tomu, aby zajistil dostatek plynu pro domácnosti i firmy. Podrobnosti ministerský předseda nesdělil.

V Senátu bude setkání přeživších holokaustu, čtení jmen připomene zavražděné

27. dubna 2022 - Praha 27. dubna (ČTK) - Lidé, kteří přežili holokaust, se dnes sejdou v Senátu. Slavnostní akce, které se zúčastní i představitelé Federace židovských obcí a státu Izrael, se koná při příležitosti dne, který má v hebrejštině název Jom ha-šoa ve ha gvura a připomíná se jako Den holokaustu a hrdinství. Zavražděné pak ve čtvrtek uctí veřejné čtení jmen obětí holokaustu.

Poslanci projednají vládní opatření reagující na růst cen pohonných hmot

Ilustrační fotografie

24. dubna 2022 - Praha 24. dubna (ČTK) - Poslanci by měli na nadcházející schůzi projednávat dočasné snížení spotřební daně z pohonných hmot, zrušení povinného přimíchávání biosložky a zrušení silniční daně pro část vozidel. V závěrečném kole budou schvalovat daňové úlevy související s ruskou invazí na Ukrajinu a patrně také zákaz některých jednorázových plastových výrobků. V návrhu programu řádné schůze, která začne v úterý odpoledne a má trvat dva týdny, je také například volba kandidáta do funkce viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu.

Expertní tým prezidenta Zemana bude v Lánech jednat o spravedlnosti

23. dubna 2022 - Lány (Kladensko ) 23. dubna (ČTK) - V lánském zámku se dnes sejde expertní tým prezidenta Miloše Zemana. Tématem zasedání bude spravedlnost a jako host se jednání zúčastní ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Zeman se o justici dlouhodobě radí s Blažkovou předchůdkyní ve funkci Marií Benešovou (za ANO). V poslední době prezident v této oblasti řešil například nominaci nového ústavního soudce.

Median: Volby by vyhrálo ANO těsně před Spolu, ČSSD by se vrátila do Sněmovny

ilustrační fotografie

22. dubna 2022 - Praha 22. dubna (ČTK) - Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 27,5 procenta hlasů před koalicí Spolu tvořenou ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která by získala 26,5 procenta. Do dolní komory by se dostali také Piráti se STAN, SPD a těsně i ČSSD, která v říjnových volbách do Sněmovny kvůli zisku pod pět procent neprošla. Vyplývá to z volebního modelu, který dnes ČTK poskytla agentura Median.

Údaje MF: Důchodový systém skončil v 1. čtvrtletí v deficitu 10,6 mld. Kč

Ilustrační fotografie

21. dubna 2022 - Praha 20. dubna (ČTK) - Systém důchodového pojištění skončil letos po prvním čtvrtletí v deficitu téměř 10,6 miliardy korun. Schodek je tak o miliardu vyšší než před rokem a zhruba o 6,5 miliardy vyšší než před dvěma roky, tedy v covidových letech. Příjmy z odvodů sice každý rok rostou, výdaje na penze se ale zvedají rychleji. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva financí o hospodaření systému důchodového pojištění. Výdaje letos rostou výrazněji. Po lednovém navýšení se kvůli prudkému růstu cen budou důchody mimořádně valorizovat od června a podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) případně pak ještě od října.

Většina Čechů souhlasí s přijímáním Ukrajinců, má ale i obavu o sociální jistoty

20. dubna 2022 - Praha 19. dubna (ČTK) - Přijímání lidí prchajících z Ukrajiny před ruskou invazí považuje za správné sedm z deseti Čechů. Příchod uprchlíků ale zároveň vyvolává u značné části společnosti obavy z oslabování sociálních jistot a růstu nezaměstnanosti. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků průzkumu agentury STEM. V Česku je podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) z minulého týdne přibližně 300.000 ukrajinských uprchlíků. Většinou jde o ženy a děti.

Na sněmu AV ČR představí priority akademie pro české předsednictví v Radě EU

ilustrační fotografie

20. dubna 2022 - Praha 20. dubna (ČTK) - Hlavní výzkumná témata, na které se chce Akademie věd ČR (AV) zaměřit během nadcházejícího předsednictví České republiky v Radě Evropské unie, budou představena na dnešním zasedání Akademického sněmu. Z politiků se zasedání zúčastní například premiér Petr Fiala (ODS) či ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP-09). Za akademii to uvedla Markéta Růžičková.

Vláda podle poradkyně premiéra Horské chystá strategii pro příští topnou sezonu

Ilustrační fotografie

19. dubna 2022 - Praha 17. dubna (ČTK) - Vláda podle ekonomky a poradkyně premiéra Heleny Horské připravuje detailní strategii, jak zajistit dodávky energie pro příští topnou sezonu. Je třeba se připravit na přerušení dodávek plynu z Ruska v důsledku jeho agrese proti Ukrajině, uvedla dnes Horská v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Expremiér Vladimír Špidla (ČSSD) tento krok vlády podpořil, neboť ruský prezident Vladimir Putin podle něj bude v pokušení použít plyn jako zbraň.

Rada vlády chce zapojit Romy do hledání bydlení pro romské uprchlíky z Ukrajiny

16. dubna 2022 - Čeští Romové a Romky by měli pomoci s hledáním bydlení pro romské uprchlíky z Ukrajiny. Vyzvali je k tomu občanští členové rady vlády pro záležitosti romské menšiny spolu se zástupci neziskových organizací a státní správy, uvedl dnes server Romea.cz. Člen vládní rady pro romskou menšinu Jan Husák podle serveru uvedl, že roste obava z nedostatečných kapacit bydlení pro romské běžence z Ukrajiny. Také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve čtvrtek uvedl, že je složité najít ubytování pro romské uprchlíky.

Česko dnes uzavře zastupitelské úřady v Užhorodě, Košicích a Přemyšli

15. dubna 2022 - Česká republika dnes uzavře zastupitelské úřady v Užhorodě, Košicích a Přemyšli, které po začátku ruské invaze na Ukrajinu převzaly poskytování konzulární pomoci českým občanům. Agendu převezmou zpět české zastupitelské úřady v Kyjevě a Lvově. Do ukrajinské metropole se čeští diplomaté vrátili ve středu, ve Lvově by měli opět pracovat v brzké době, uvedla ve středu mluvčí ministerstva zahraničí Lenka Do.

Strana výpisu

11 ...