Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Rusko špatně vyhodnotilo zpravodajské informace

1. března 2022 - Základním důvodem dosavadních neúspěchů Ruska na Ukrajině jsou jeho špatné zpravodajské informace a chybné vyhodnocení nálad Ukrajinců, domnívá se vojenský analytik Dušan Rovenský. Vedení Ruska pravděpodobně předpokládalo, že minimálně na východě Ukrajiny budou ruské vojáky vítat jako osvoboditele, řekl ČTK. Poukázal také na nepřipravenost na dlouhodobější operace, na nedostatek pohonných hmot a munice, na nízký počet vojáků nasazených vojáků nebo na starou vojenskou techniku.

Festival Febiofest odebere Emiru Kusturicovi cenu, kterou mu udělil

Zdroj: Wikimedia

1. března 2022 - Mezinárodní filmový festival Febiofest odebere Cenu Kristián srbskému režiséru Emirovi Kusturicovi. ČTK to dnes řekl ředitel festivalu Kamil Spáčil. Vedení přehlídky k tomu dnes vyzval její zakladatel a dnešní čestný prezident Fero Fenič.

Psycholožka: Zprávy z Ukrajiny mohou děti děsit jako dřív covid-19

Zdroj: Wikipedia

25. února 2022 - Záplava informací o útoku Ruska na Ukrajinu může v dětech vyvolávat strach, dospělí by jim proto vše měli vysvětlovat tak, aby jim dodali pocit bezpečí. ČTK to řekla Gabriela Dymešová z Katedry psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy a členka České asociace pro psychoterapii. Situace je podle ní z psychologického hlediska podobná jako při vypuknutí covidové epidemie. Doporučovala by, aby rodiče děti zprávami nezahlcovali. Školám podle ní současné dění nabízí možnost probrat v občanské či mediální výchově, co je to mediální psychologická válka.

Válek: Brzy by mohla skončit povinnost nosit respirátor na hromadných akcích

23. února 2022 - Povinnost nosit respirátor by mohla nejdříve skončit zřejmě pro hromadné akce či třeba diváky na sportovních utkáních, později v MHD a nejpozději asi ve zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory. Plán postupného odkládání respirátorů dnes ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) představí vládě. Řekl to při příchodu na jednání.

STEM: Lidé oceňují kvalitu zdravotní péče, nejhůře hodnotí práci prezidenta

22. února 2022 - Lidé v České republice z jednotlivých oblastí života hodnotí nyní nejlépe kvalitu zdravotní péče. Následuje setrvale pozitivně hodnocená práce městských a obecních úřadů. Naopak kritičtí jsou Češi k politické reprezentaci, nejhůře lidé hodnotí činnost prezidenta. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, která dotazované nechala jednotlivé oblasti života společnosti známkovat jako ve škole. Výsledky průzkumu dnes agentura poskytla ČTK. Výrazné zlepšení hodnocení kvality zdravotní péče podle autorů průzkumu zřetelně odráží ocenění práce zdravotníků během epidemie koronaviru.

Kvůli situaci na Ukrajině zasedne ve středu Bezpečnostní rada státu

22. února 2022 - Obrana na ní předloží návrhy, jak řešit některé problematické otázky v souvislosti s pondělním rozhodnutím Ruska uznat nezávislost samozvaných republik na východě Ukrajiny, řekla po dnešním velitelském shromáždění armády novinářům ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ministryně stále věří tomu, že se krizi na Ukrajině podaří vyřešit diplomaticky. Rusko nemá žádný mandát diktovat suverénním státům, kam mají patřit, řekla.

Generál Opata skončí v čele české armády

Zdroj: Wikimedia

22. února 2022 - Náčelník generálního štábu Aleš Opata skončí v čele české armády. Českému rozhlasu Radiožurnálu to dnes řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Opata podle ní nemá o funkci dále zájem a odejít by mohl v červnu. Ministryně již oslovila dva až tři možné nástupce, kterých se ptá na jejich vize. Opata vede českou armádu od května 2018.

Firmám a živnostníkům dnes končí povinnost pravidelného testování

18. února 2022 - Firmám, živnostníkům, ale i veřejným institucím dnes končí povinnost pravidelného testování. Pracovníci, kteří neměli dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19, se museli jednou týdně testovat od konce listopadu. Kvůli zhoršení epidemické situace vláda od 17. ledna nařídila testování všem zaměstnancům, a to dvakrát za týden.

Piráti se v Řeporyjích neúspěšně pokusili odvolat starostu Novotného

Zdroj: Wikimedia

17. února 2022 - Pirátům v Praze-Řeporyjích se na dnešním jednání zastupitelů nepodařilo odvolat starostu Pavla Novotného (ODS). Pro hlasovali pouze dva z 11 zastupitelů. Jako důvod uvedli Piráti starostovo odsouzení v kauze pronásledování podnikatele Marka Víta na sociálních sítích. Návrh předložil zastupitel Jozef Čupka (SZ a Piráti), který uvedl, že chování starosty je v rozporu s etickým a morálním jednáním. Novotný návrh na odvolání odmítl jako exhibici a zahájení politické kampaně. Novotný se stal starostou po volbách v roce 2018. Do loňského roku vládla koalice ODS, Zelených a Pirátů, která se rozpadla. Jeden z členů zelených přešel do TOP 09.

O sporné pandemické novele bude Sněmovna hlasovat v pátek odpoledne

17. února 2022 - O sporné vládní novele pandemického zákona bude Sněmovna po senátním vetu znovu hlasovat až v pátek ve 13:00. Dolní komora o tom rozhodla dnes časně ráno na návrh koaliční většiny navzdory opoziční kritice. Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová a lídr SPD Tomio Okamura označili postup vládní koalice za blamáž, když podle nich neměla dostatečný počet poslanců pro přehlasování postoje Senátu k novele. Nynější schůzi dolní komora přerušila do pátečních 12:45.

Sněmovna je opět kompletní, Farského nástupkyně Jarmila Levko složila slib

Zdroj: starostoveprolibereckykraj.cz

16. února 2022 - Sněmovna je opět kompletní. Předepsaný slib složila v úvodu dnešního jednacího dne nová poslankyně Jarmila Levko, která v dolní komoře nahradila Jana Farského (oba STAN). Farský se vzdal mandátu v úterý kvůli několikaměsíční univerzitní stáži v USA.

Strana výpisu

... 16 ...