Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Černochová chce zřídit nový fond nebo zvýšit nábor vojáků

Zdroj: acr.army.cz

10. ledna 2022 - Ministryně Jana Černochová (ODS) chce předložit návrh zákona o investičním fondu pro obranu, který by umožnil garanci peněz na víceleté financování armádních nákupů. Fond by mohl začít fungovat koncem příštího roku nebo v roce 2024. Ministryně se inspiruje v době první republiky. Plánuje také ještě letos zvýšit nábor vojáků do armády nebo se zaměřit na výchovu školáků i učitelů. Černochová to řekla na dnešní tiskové konferenci, na které představila priority ministerstva obrany na letošní rok.

Rakušan předloží krizovému štábu seznam profesí pro pracovní karanténu

9. ledna 2022 - Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) předloží v pondělí Ústřednímu krizovému štábu návrh seznamu profesí, na které by měla dopadat pracovní karanténa. Očekává, že nad návrhem se uskuteční debata i s hejtmany. Uvedl to dnes v diskusním pořadu Partie CNN Prima News. Lidé z vybraných profesí, kterým by v práci vyšel pozitivně antigenní test, by mohli i nadále chodit do práce.

Na Václavském náměstí se dnes sešli odpůrci povinného očkování proti covidu

9. ledna 2022 - Protestující po vládě požadují zrušit vyhlášku o povinném očkování pro vybrané profese a lidi nad 60 let. Vystupující kritizovali účinnost vakcín, očkování dětí nebo nošení roušek. Lidé si přinesli státní vlajky nebo transparenty s hesly. Akci svolala do iniciativa Chcípl PES. Demonstrující zaplnili prostor před sochou sv. Václava až k ústí Opletalovy ulice a rovněž stáli na přilehlé vozovce. Protestující mají dnes ještě naplánován pochod centrem města mj. k sídlu vlády ve Strakově akademii a následně na Hradčanské náměstí.

Vláda slibuje v roce 2025 vydávat na obranu dvě procenta HDP

Zdroj: www.acr.army.cz

7. ledna 2022 - V roce 2025 bude Česká republika na obranu dávat dvě procenta svého HDP, slíbila v programovém prohlášení vláda. Výdaje v této výši chce kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) uzákonit. Pro efektivní financování armády a její modernizaci plánuje zřídit obranný fond. Chce také předložit několik novel, včetně změny zákona o zadávání veřejných zakázek a ústavní novely, která by umožnila vládě rychleji vysílat vojáky do zahraničí.

Vláda schválila programové prohlášení, se kterým požádá Sněmovnu o důvěru

6. ledna 2022 - Vláda koalice Spolu s Piráty a Starosty schválila dnes po krátkém jednání programové prohlášení. Předstoupí s ním ve středu 12. ledna před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o důvěru. Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš novinářům při odchodu ze Strakovy akademie řekl, že koalice jsou s výsledkem spokojeny a výsledek jednání zveřejní kvůli textové editaci "v nejbližších dnech". Nad dokumentem se lídři koalice sešli v úterý a ve středu večer. Podle předsedy lidovců a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky bylo proto dnes jednání formální a kabinet dokument schválil jednomyslně.

Karanténa a izolace kvůli covidu-19 se od úterý zkrátí na pět dní

5. ledna 2022 - Izolace nakažených koronavirem a karanténa jejich kontaktů se podle premiéra Petra Fialy (ODS) zkrátí na pět dní. Je to potřebné kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron, řekl po dnešním jednání vlády. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) doplnil, že změna bude účinná od úterý příštího týdne. V té době bude i podle Státního zdravotního ústavu omikron tvořit více než 50 procent případů.

Policisté zadrželi muže, který podle nich hrozil odpálením bomby na Hradě

Ilustrační foto

5. ledna 2022 - Policisté museli v úterý v podvečer předčasně uzavřít pro návštěvníky Pražský hrad kvůli anonymní výhrůžce bombovým útokem. Ještě téhož dne kriminalisté zadrželi sedmatřicetiletého muže z Jablonecka, kterého z vyhrožování podezírají. Informovali o tom dnes na twitteru.

Koalice projedná s odbory a zaměstnavateli testování ve firmách a program vlády

4. ledna 2022 - Předsedové stran vládní koalice dnes se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců proberou chystané testování na covid-19 ve firmách. Má začít ve druhé polovině ledna. Lídři koalice také požádají o náměty k přípravě programového prohlášení, které plánují předložit Sněmovně před hlasováním o důvěře kabinetu 12. ledna.

Petice proti povinnému očkování profesních skupin má skoro 14.000 podpisů

3. ledna 2022 - Petici proti povinnému očkování profesních skupin proti nemoci covid-19 podepsalo dosud téměř 14.000 lidí, z toho zhruba 3200 policistů, hasičů, záchranářů či vojáků. V tiskové zprávě to dnes oznámili zástupci Iniciativy 21. Někteří uživatelé sociálních sítí ale upozornili na to, že petice nevyžaduje žádné potvrzení totožnosti, nelze tedy říct, kolik ze signatářů skutečně slouží u některé ze složek integrovaného záchranného systému (IZS).

K Babišovu návrhu zmrazit platy politiků bude Fialova vláda asi neutrální

27. prosince 2021 - K návrhu bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) na pětileté zmrazení platů vrcholných politiků zaujme nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) zřejmě neutrální postoj. Stojí to v návrhu stanoviska pro středeční jednání vlády. Stejnou novelu dosluhující vlády ANO a ČSSD zamítl koncem října Senát. K obdobnému návrhu poslanců SPD, který zmrazuje platy do konce roku 2025, dala bývalá Babišova vláda kladné stanovisko.

Jurečka plánuje kvůli energiím vyšší dávky na bydlení, nově i pro podnájmy

22. prosince 2021 - Pravidla pro výpočet a přidělení příspěvku na bydlení by se měla kvůli zdražování energií pro příští rok ještě upravit. Takzvané normativní náklady na bydlení, z nichž se dávka vypočítává, by se mohly pro rok 2022 výrazněji zvýšit. Na příspěvek by mohli nově dosáhnout také lidé v podnájmu. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Při stanovení normativů chce vycházet z doporučení expertů. Jak vysoké by normativní náklady a pak i dávky mohly být, bude záležet na dohodě ministrů a možnostech rozpočtu.

Strana výpisu

... 20 ...