Prezident Zeman dnes v Lánech jmenuje nové soudce - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Prezident Zeman dnes v Lánech jmenuje nové soudce

18. ledna 2022, 09.12 | Prezident Miloš Zeman dnes jmenuje sedm nových soudců obecných soudů. Pětice žen zamíří k pražským soudům, dva muži na soudy v Kladně a v Přerově. Jmenování v prosinci odsouhlasila vláda. Na zámku v Lánech by dnes měly složit slib i dvě ženy, které tak nemohly učinit při prosincovém ceremoniálu.

 

Návrh na jmenování sedmi soudců schválila vláda Petra Fialy (ODS) před Vánoci. Předložila ho ještě minulá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), nový ministr Pavel Blažek (ODS) se s ním ztotožnil. Pětice kandidátek, které dosud působily jako asistentky soudců, má zamířit k soudům spadajícím pod Městský soud v Praze. Dvojice adeptů, kteří byli justičními čekateli, zamíří na okresní soudy v Kladně a v Přerově.

 

V prosinci Zeman jmenoval 50 soudců. Jejich jmenovací dekrety podepsal během pobytu v Ústřední vojenské nemocnici, slib pak soudci složili 15. prosince. Dvě ze jmenovaných tak ale učinit nemohly. Pražský hrad avizoval, že jim nabídne náhradní termín. Slib do rukou prezidenta by tak měly složit dnes.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika