Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Jurečka plánuje kvůli energiím vyšší dávky na bydlení, nově i pro podnájmy

22. prosince 2021 - Pravidla pro výpočet a přidělení příspěvku na bydlení by se měla kvůli zdražování energií pro příští rok ještě upravit. Takzvané normativní náklady na bydlení, z nichž se dávka vypočítává, by se mohly pro rok 2022 výrazněji zvýšit. Na příspěvek by mohli nově dosáhnout také lidé v podnájmu. ČTK to řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Při stanovení normativů chce vycházet z doporučení expertů. Jak vysoké by normativní náklady a pak i dávky mohly být, bude záležet na dohodě ministrů a možnostech rozpočtu.

Fiala přednese první novoroční projev v pozici předsedy vlády

Zdroj: Wikimedia

20. prosince 2021 - Premiér Petr Fiala (ODS) na počátku roku přednese svůj novoroční projev. ČTK to dnes sdělil mluvčí vlády Václav Smolka. Půjde tak o první Fialův projev v pozici předsedy vlády. V plánu má na Nový rok k národu promluvit také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nikoli.

Ústavní soud: V části Prahy bude dál platit omezení elektrických vozítek segway

20. prosince 2021 - V části Prahy bude nadále platit omezení elektrických vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost Asociace Segway ČR, která bojovala proti omezení. Soud nezjistil porušení základních práv stěžovatele. Spolu se zamítnutím stížnosti soud odmítl návrh na zrušení části zákona o provozu na pozemních komunikací.

Bartoš se chce zaměřit na přepracování stavebního zákona či rozvoj regionů

Zdroj: Flickr

18. prosince 2021 - Prioritami ministerstva pro místní rozvoj (MMR) jsou podle Ivana Bartoše (Piráti) přepracování stavebního zákona, posílení transparentnosti veřejných zakázek i strategické plánování regionálního rozvoje. Řekl to dnes na tiskové konferenci po uvedení do úřadu. Bartoš se podle premiéra Petra Fialy (ODS), který ho do funkce doprovodil, dlouhodobě zabývá veřejnou správou a byl velmi aktivní při přípravě stavebního zákona předešlou vládou. Na vedení MMR je podle něho proto velmi dobře připraven.

Zeman podepsal příspěvek až 370 Kč denně pro lidi v karanténě

16. prosince 2021 - Až 370 korun denně budou opět dostávat lidé, kteří se ocitli v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Příspěvek k nemocenské, tedy k náhradě mzdy či platu, bude vyplácen těm, kteří se do koronavirové karantény dostali nebo dostanou od konce letošního listopadu do konce února příštího roku. Počítá s tím zákon o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě, který prezident Miloš Zeman podepsal. ČTK o tom dnes informoval jeho mluvčí.

Poslanci pro letošek zřejmě skončili, sejdou se opět 11. ledna

Zdroj: Wikimedia

16. prosince 2021 - Jednání Poslanecké sněmovny pro letošní rok zřejmě skončilo. Poslanci se na další řádné schůzi sejdou v úterý 11. ledna. Na ní by měli mimo jiné volit zbývajícího místopředsedu dolní komory. Stojí to v návrhu programu schůze, jak jej projednal organizační výbor.

Kauza údajných machinací ROP Severozápad pokračuje u soudu výslechy obžalovaných

16. prosince 2021 - U soudu v Litoměřicích dnes pokračuje hlavní líčení v případu údajných machinací při rozdělování dotací v ROP Severozápad. Na plánu jsou výslechy dalších obžalovaných, poté bude soud odročen. Do soudní síně se státní zástupce, obžalovaní a obhájci vrátí na konci prvního čtvrtletí příštího roku.

Liberecký kraj přidá zdravotnické záchranné službě dalších 27 mil.Kč na provoz

Zdroj: Wikimedia

15. prosince 2021 - Dalších bezmála 27 milionů korun musí Liberecký kraj přidat na provoz zdravotnické záchranné služby, jinak by skončila ve ztrátě. Náklady záchranářů zvýšil koronavirus, ale hlavně desetiprocentní růst mezd, který však peníze od pojišťoven nepokryly.

Senát si dnes připomenul čtvrtstoletí od svého ustavení

Zdroj: Wikipedia

15. prosince 2021 - Schůze Senátu byla dnes zahájena státní hymnou při příležitosti 25. výročí první ustavující schůze horní komory. Její předseda Miloš Vystrčil (ODS) poté v projevu zdůraznil význam Senátu jako ochránce ústavnosti, demokracie a vlády práva. Horní komora podle Vystrčila naopak vadí těm, kdo mají sklony k autoritářství, chovají se sebestředně a nectí vůli lidu. V podobném duchu se nese deklarace, ke které se senátoři mohou připojit svým podpisem.

Ústavní soud ve středu vyhlásí, jak rozhodl o pandemickém zák

14. prosince 2021 - Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhlásí, jak rozhodl o návrhu na zrušení pandemického zákona, případně některých jeho částí. Podnět vzešel od skupiny 22 senátorů za STAN, Piráty a ODS. Zpochybňují jednak proceduru přijetí zákona, jednak některé jeho součásti, konkrétně jde o přiměřenost přijímaných opatření a způsob, jakým norma omezuje náhradu škody způsobené opatřeními.

Zastupitelé Prahy 1 dnes nebudou hlasovat o odvolání starosty

Zdroj: Wikimedia

14. prosince 2021 - Zastupitelé Prahy 1 nebudou na svém dnešním jednání hlasovat o odvolání starosty Petra Hejmy (STAN) a dalších členů rady městské části. Koalice TOP 09, STAN, ODS a ANO svou těsnou většinou návrh lídra opoziční Prahy 1 Sobě Pavla Čižinského vyřadila z programu, stejně jako jeho další bod týkající se pravomocné pokuty od antimonopolního úřadu za rozdělení zakázky. Koalice opoziční body z programu vyřazuje pravidelně.

Strana výpisu

... 21 ...