Senát si dnes připomenul čtvrtstoletí od svého ustavení - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Senát si dnes připomenul čtvrtstoletí od svého ustavení

Zdroj: Wikipedia

15. prosince 2021, 12.15 | Schůze Senátu byla dnes zahájena státní hymnou při příležitosti 25. výročí první ustavující schůze horní komory. Její předseda Miloš Vystrčil (ODS) poté v projevu zdůraznil význam Senátu jako ochránce ústavnosti, demokracie a vlády práva. Horní komora podle Vystrčila naopak vadí těm, kdo mají sklony k autoritářství, chovají se sebestředně a nectí vůli lidu. V podobném duchu se nese deklarace, ke které se senátoři mohou připojit svým podpisem.

 

"Rolí českého Senátu je ochrana ústavnosti, ochrana demokracie, ochrana právního státu. Tou rolí je také stabilita a zpomalování transformačních kroků, anebo překotných změn," uvedl Vystrčil.

 

Tyto hodnoty podle předsedy Senátu podporují bytostní demokraté a přátelé svobody, nezávislosti a suverenity. Mohou naopak "vadit těm, co mají sklon k autoritářství, k vedení státu bez porady s ostatními, co mají sklon se chovat sebestředně nebo způsobem, který nectí vůli lidu". Podle Vystrčila je to možná příčina toho, proč Senát začal fungovat až čtyři roky po schválení české ústavy, která s jeho vznikem počítala.

 

Vystrčil také uvedl, že od 18. prosince 1996, kdy se konala první ustavující schůze Senátu, se jeho členy stalo 326 zákonodárců. Od svého vzniku Senát projednal na 2500 návrhů zákonů, 600 z nich navrhoval opravit. Sněmovna tomu vyhověla v polovině případů. "Úspěšně jsme opravili každý osmý zákon," dodal Vystrčil, který je původní profesí učitelem matematiky.

 

Předseda Senátu poděkoval svým předchůdcům, kteří přispěli k naplnění role horní komory, která má podle ústavy kontrolní a stabilizující funkci. "Dokud budeme mít Senát, do té doby se nemusíme o osud demokracie obávat," ocitoval Vystrčil slova jednoho z bývalých šéfů Senátu Přemysla Sobotky (ODS).

 

Během Vystrčilova projevu byl řečnický pult ozdoben vlajkou, která byla na obdobném místě i během první schůze horní komory před čtvrtstoletím. Jednací sál byl navíc vyzdoben vánočním stromkem a před zahájením schůze zněly z reproduktorů vánoční koledy.

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Politika  

 » Kraje  » Praha