Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Stát utrácí rekordně na slevách za jízdné!

- Praha I Povinné slevy na železnici pro studenty a důchodce přijdou stát na stovky milionů korun. Jen za květen vyplatilo ministerstvo dopravy dopravcům jako kompenzace skoro 528 milionů korun. Mnozí opoziční politici to kritizují jako zbytečné vyhazování peněz.

Prezidentova autobiografie trhá rekordy v prodejnosti!

- Paříž I Autobiografie bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho nazvaná Passions (Vášně) vede ve Francii žebříček prodejnosti knih všech žánrů. Kniha vyšla v neobvykle vysokém nákladu 200 000 výtisků a je téměř prodána. Publikace má 360 stran a francouzský tisk se jí nebývale věnoval.

Rozhodnutí nového ministra dopravy naštvalo statisíce lidí!

- Praha I Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík je trnem v oku milionům obyvatelům obcí, kudy vedou silnice II. a III. třídy i představitelům krajů. Důvodem je prosazování zpoplatnění mýta i na silnicích I. třídy, což může způsobit stamilionové škody!

Maláčová: Kraje by měly peníze na sociální služby dostat 5. srpna

- Praha I Peníze na dofinancování sociálních služeb by kraje měly do 5. srpna, když patřičný návrh schválí vláda 10., nejpozději 17. června. O harmonogramu rozdělení financí informovala ministryně sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Krajům na péči schází aktuálně dvě miliardy korun.

V Paříži si už v parku cigaretu nezapálíte!

- Paříž I Kuřáci budou mít v pařížských parcích nově smůlu. Od příští soboty 8. června si už v mnohých cigaretu nezapálí. Zákaz se týká 52 parků metropole, doposud platil jen na šesti místech. Mnozí obyvatelé francouzské metropole tuto novinku vítají.

Vláda nejmladšího premiéra v Evropě se rozpadla, Rakousko asi čekají předčasné volby

- Vídeň I Kancléř a šéf lidovců Sebastian Kurz dnes večer oznámil ukončení vládní koalice se Svobodnou stranou Rakousko (FPÖ). Zároveň sdělil, že prezidentovi navrhl, aby co nejdříve vypsal předčasné parlamentní volby. Alexander Van der Bellen myšlenku podpořil.

Ministr kultury Staněk rezignuje!

- Praha I Sedmá změna ve vládě Andreje Babiše, to je odchod ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Šéf resortu, který v jeho čele stál rok, oznámil, že ke konci května rezignuje. V dopise premiérovi Andreji Babišovi (ANO) napsal, že se rozhodl vyhovět výzvě předsedy ČSSD Jana Hamáčka, za svými rozhodnutími ve funkci si ale stojí.

ŘSD má nového ředitele! Nový ministr odvolal toho původního

- Spolu s novým ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) přichází i nový ředitel Ředitelství silnic a dálnic! Šéf resotru dnes odvolal z funkce generálního ředitele Jana Kroupu a na jeho místo jmenoval Pavola Kováčika. Kremlík to uvedl na svém twitterovém účtu, informaci potvrdilo ministerstvo dopravy.

Benešová uvažuje o systému bez vrchních žalobců a soudců

- Praha I Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvažuje o zásadním zeštíhlení justiční soustavy v Česku. Dosavadní čtyřstupňový systém soudů a státních zastupitelství by nahradil třístupňový, z něhož by vypadly vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci.

Lidé v unikátním a památkově chráněném domě nechtějí zpět kavárnu, exprimátor se jim nyní prý teď směje do očí!

Náměstek primátora Juraj Thoma se prý k odpůrcům kavárny chová arogantně!

- České Budějovice I Proti chystané obnově kavárny v nejvyšším domě v Českých Budějovicích, v takzvaném Koldomu, protestuje část obyvatel. Dobře si pamatují na to, jaké byly s provozem kavárny a později pizzerie problémy. Přesto, že město kdysi slíbilo, že se něco podobného nad jejich hlavy už nevrátí, bývalý primátor, dnes náměstek Juraj Thoma si za tím stojí a dokonce se prý teď směje lidem do očí a chová se arogantně!

Zdanění církevních náhrad ve Sněmovně prošlo, opozice chce žalobu k ÚS!

- Praha I Církve mají od příštího roku platit daň z peněžitých náhrad, které dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích. Rozhodla o tom dnes Sněmovna, když přehlasovala senátní veto předlohy poslanců KSČM. Senátoři označovali zdanění náhrad za protiústavní, u většiny poslanců ale s tímto argumentem neuspěli.

Strana výpisu

... 25 ...