Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Česko si v supervolebním roce zvolí poslance, obecní zastupitele a třetinu senátorů

Ikona

29. prosince 2009 - ČESKÁ REPUBLIKA | Českou republiku čekají v roce 2010 troje volby. Na konci května by se měly uskutečnit volby do Poslanecké sněmovny, v polovině října budou voliči rozhodovat o nových obecních zastupitelích a třetině senátorů. Volby do sněmovny se uskuteční zřejmě na konci května, pravděpodobně v pátek a v sobotu 28. a 29. května.

Američané svým raketovým štítem ohrožují dohodu o jaderných zbraních, říká Putin

Ikona

29. prosince 2009 - VLADIVOSTOK | Vladimír Putin prohlásil, že americký plán na výstavbu raketového štítu v Evropě ohrožuje uzavření dohody o snížení počtu jaderných zbraní. Řekl také, že Rusko musí vyvinout nové zbrojní systémy, aby zachovalo rovnováhu sil, informuje agentura Reuters. Putin dále řekl, že americké plány na výstavbu raketového štítu v Evropě mohou zničit strategickou rovnováhu sil mezi Spojenými státy a Ruskem.

Češi oceňují po roce 1989 hlavně přínos Havla, Klause, Luxe a Motejla

Ikona

28. prosince 2009 - ČESKÁ REPUBLIKA | Téměř tři čtvrtiny Čechů hodnotí pozitivně přínos exprezidenta Václava Havla pro rozvoj České republiky po roce 1989. Dvě třetiny lidí pak oceňuje přínos současné hlavy státu Václava Klause, zesnulého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe a ombudsmana Otakara Motejla, uvedla v pondělí agentura STEM. Z výzkumu vyplývá, že o Havlově přínosu je přesvědčeno 71 procent dotázaných.

Nordická disciplína dala zapomenout na český chaos, píše EUobserver

Ikona

28. prosince 2009 - BRUSEL | Chladnokrevní a výkonní Švédové vyvedli Evropskou unii z institucionální krize a dali zapomenout na chaos, který provázel české předsednictví. Píše to v pondělí portál EUobserver. Švédové převzali předsednictví unie v polovině roku po Češích, kteří jsou v sedmadvacítce vzpomínáni hlavně pro své přešlapy a pád vlády. Do unie přinesli uklidnění, uvádí EUobserver.

Švejnar: Vlády zaspaly možnost nezbytných reforem

Ikona

28. prosince 2009 - PRAHA | Podle ekonoma Jana Švejnara měly vlády všech zemí využít krize k provedení zásadních reforem sociálních či zdravotních systémů. Jan Švejnar také zároveň poukázal na nezbytnost jednotné Evropy. Přední český ekonomr to řekl v pořadu Před polednem na ČT24. Evropské instituce jsou slabé, protože Evropa je nejednotná.

Poslanci chtějí vyzrát nad lobbisty, ti se tomu smějí

Ikona

28. prosince 2009 - PRAHA | Skupina poslanců soc. dem, KSČM a SZ chce prosadit, aby se současně s předkládáním pozměňovacích návrhů k zákonům zveřejňovalo i jméno toho, kdo se na přípravě návrhu podílel, píše pondělní Právo. Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc (oba ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM), Ondřej Liška (SZ) a nezařazená Věra Jakubková jsou přesvědčeni, že tak vyzrají nad různými zájmovými a lobbistickými skupinami.

Premiér Jan Fischer si vede dobře, strany to budou mít před volbami těžší, myslí si Klaus

Ikona

27. prosince 2009 - PRAHA | Fischerova vláda zvládá svou roli dobře a parlamentní strany budou muset před volbami přijít s něčím pozitivním a inovativním, prostá kritika vlády tentokrát nebude stačit. Klaus to prohlásil v neděli v debatě na TV Prima. Prezident Klaus zároveň odmítl označení současného kabinetu jako nepolitického, protože současní ministři jsou pode něj politické figury, i když nejde o stranické špičky.

Srbsko oficiálně požádalo o členství v Evropské unii

Ikona

22. prosince 2009 - STOCKHOLM | Srbsko v úterý oficiálně požádalo o členství v Evropské unii, informuje agentura Reuters. Prezident Boris Tadič žádost ve Stockholmu předal do rukou švédského premiéra Fredrika Reinfeldta, jehož země nyní předsedá Radě EU. Srbský prezident Tadič a premiér Mirko Cvetkovič podepsali žádost v sobotu.

Lidovci vyzvali pražské radní k odchodu z funkcí

Ikona

22. prosince 2009 - PRAHA | Lidovci v úterý vyzvali pražské radní, aby podali demisi kvůli kauze kolem projektu Opencard. Novinářům to oznámil předseda strany Cyril Svoboda. "Dlouhodobá neúnosná situace na pražském magistrátu se stala zjevnou v kauze Opencard," řekl Svoboda. Korupce se za pražského primátora Pavla Béma (ODS) se podle jeho slov stala normou.

Ředitel odboru informatiky na pražském magistrátu Kraus skončil

Ikona

22. prosince 2009 - PRAHA | Václav Kraus v souvislosti s kauzou projektu Opencard skončil v úterý ve funkci ředitele odboru informatiky pražského magistrátu, sám podal rezignaci. Projekt Opencard by měl přejít do kompetence náměstka pražského primátora Milana Richtra (ODS), ten také bude za odbor informatiky zodpovídat. Za projekt Opencard už magistrát zaplatil 888 milionů korun.

Obama je na tom po roce ve funkci s oblíbeností nejhůř

Ikona

22. prosince 2009 - WASHINGTON | Americký prezident Barack Obama se ke konci prvního roku ve funkci dočkal smutného primátu. Má nejnižší preference za všech svých předchůdců od 50. let, píše ve svém úterním vydání deník Právo. Jak vyplývá ze sondy Gallupova institutu, Obama se nyní zamlouvá 49 procentům Američanům, zatímco 46 procentům ne.

Strana výpisu

... 758 ...