Švejnar: Vlády zaspaly možnost nezbytných reforem - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Švejnar: Vlády zaspaly možnost nezbytných reforem

Ikona

28. prosince 2009, 11.03 | PRAHA | Podle ekonoma Jana Švejnara měly vlády všech zemí využít krize k provedení zásadních reforem sociálních či zdravotních systémů. Jan Švejnar také zároveň poukázal na nezbytnost jednotné Evropy. Přední český ekonomr to řekl v pořadu Před polednem na ČT24. Evropské instituce jsou slabé, protože Evropa je nejednotná.

 

Kdyby se Evropa skutečně sjednotila, bude podle Švejnara největším ekonomickým subjektem planety a z takové pozice by měla jednat i se Spojenými státy, protože stále rostoucí čínská ekonomika je proti spojenectví USA a Evropy stále zanedbatelná.

Švejnar dále zdůraznil, že současné zdravotní a sociální systémy jsou z dlouhodobého hlediska neudržitelné a bude nutné je reformovat. Vlády však nevyužily krize k tomu, aby provedly tato nepopulární opatření, která jsou z dlouhodobého hlediska nevyhnutelná, ale v příznivějších dobách bude jejich provádění podstatně obtížnější.

České republice doporučil výrazné strukturální změny, které by vedly k oživení ekonomiky. Podle Švejnara bych se Česká republika měla snažit o návrat mezi patnáct nejproduktivnějších ekonomik světa, kam patřila v době trvání první republiky.

Tématické zařazení:

 » Politika