Srbsko oficiálně požádalo o členství v Evropské unii - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Srbsko oficiálně požádalo o členství v Evropské unii

Ikona

22. prosince 2009, 17.23 | STOCKHOLM | Srbsko v úterý oficiálně požádalo o členství v Evropské unii, informuje agentura Reuters. Prezident Boris Tadič žádost ve Stockholmu předal do rukou švédského premiéra Fredrika Reinfeldta, jehož země nyní předsedá Radě EU. Srbský prezident Tadič a premiér Mirko Cvetkovič podepsali žádost v sobotu.

 

Ačkoliv je „přihláška“ pro vstupní proces nutnou formalitou, Brusel upozorňuje, že Srbové musejí splnit ještě mnoho požadavků, než se budou moci stát plnoprávnými členy unie.

Brusel Srbům především vyčítá, že dosud nedopadli generála bosenskosrbské armády Ratka Mladiče, kterého stíhá válečný tribunál OSN za genocidu.

Z bývalých jugoslávských republik je členem Evropské unie pouze Slovinsko, které evropské společenství rozšířilo před pěti lety.

Dalšími zeměmi, s nimiž EU už zahájila přístupové rozhovory, jsou Turecko, Makedonie a Chorvatsko. Největší šance na přijetí má právě Chorvatsko, které se stalo kandidátskou zemí v roce 2004. Do EU by mohlo vstoupit už na konci příštího roku.

Tématické zařazení:

 » Politika