Češi oceňují po roce 1989 hlavně přínos Havla, Klause, Luxe a Motejla - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Češi oceňují po roce 1989 hlavně přínos Havla, Klause, Luxe a Motejla

Ikona

28. prosince 2009, 18.07 | ČESKÁ REPUBLIKA | Téměř tři čtvrtiny Čechů hodnotí pozitivně přínos exprezidenta Václava Havla pro rozvoj České republiky po roce 1989. Dvě třetiny lidí pak oceňuje přínos současné hlavy státu Václava Klause, zesnulého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe a ombudsmana Otakara Motejla, uvedla v pondělí agentura STEM. Z výzkumu vyplývá, že o Havlově přínosu je přesvědčeno 71 procent dotázaných.

 

Přínos pro vývoj ČR za posledních dvacet let pak přisuzuje shodně 66 procent lidí Klausovi, Luxovi a Motejlovi. Vysokého hodnocení (61 procent) se dostalo zesnulému ministru kultury Pavlu Dostálovi.

Alespoň padesát procent Čechů je přesvědčeno i o přínosu disidenta a současného senátora Jiřího Dientsbiera, místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, bývalého českého eurokomisaře Pavla Teličky, šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga a bývalého předsedy ČSSD Miloše Zemana.

Na opačném konci v hodnocení přínosu pro Česko skončil mezi politiky bývalý premiér a předseda socialistů Stanislav Gross se ziskem 22 procent. Poměrně nízko skončil také současný šéf lidovců Cyril Svoboda (30 procent), bývalá místopředsedkyně KDU-ČSL a ministryně obrany Vlasta Parkanová (35 procent) či předseda ODS Mirek Topolánek (36 procent).

Výsledky výzkumu pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 1. – 9. prosince 2009. Na otázky odpovídalo 1260 respondentů.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika