Američané svým raketovým štítem ohrožují dohodu o jaderných zbraních, říká Putin - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Američané svým raketovým štítem ohrožují dohodu o jaderných zbraních, říká Putin

Ikona

29. prosince 2009, 10.21 | VLADIVOSTOK | Vladimír Putin prohlásil, že americký plán na výstavbu raketového štítu v Evropě ohrožuje uzavření dohody o snížení počtu jaderných zbraní. Řekl také, že Rusko musí vyvinout nové zbrojní systémy, aby zachovalo rovnováhu sil, informuje agentura Reuters. Putin dále řekl, že americké plány na výstavbu raketového štítu v Evropě mohou zničit strategickou rovnováhu sil mezi Spojenými státy a Ruskem.

 

"Ve jménu zachování rovnováhy musíme vyvinout nové útočné zbraňové systémy," prohlásil Putin.

Rusko podle Putina požaduje od Američanů podrobné informace o jejich plánovaném štítu. Splnění tohoto požadavku se pak podle něj stane podmínkou pro uzavření nové dohody o snížení počtu jaderných hlavic.

Spojené státy a Rusko se již sedm měsíců snaží dohodnout na znění nové smlouvy o jaderném odzbrojení. Ta by měla nahradit smlouvu START-1 (Strategic Arms Reduction Talks) z roku 1991, která vypršela letos 5. prosince.

Americký prezident Barack Obama se s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem setkal v prosinci na klimatické konferenci v Kodani, aby si ujasnili požadavky, které by měly být ve smlouvě zohledněny. Dohody se jim prozatím dosáhnout nepodařilo.

Moskva v minulosti již několikrát vyjádřila své znepokojení nad novými generacemi amerických nejaderných zbraní, které mají ničivou schopnost srovnatelnou s jadernými. Rovněž pak vyjádřila své obavy nad plánem umístění raketového deštníku na lodě, které by Evropu chránily z přilehlých moří.

Tématické zařazení:

 » Politika