Poslanci chtějí vyzrát nad lobbisty, ti se tomu smějí - Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Poslanci chtějí vyzrát nad lobbisty, ti se tomu smějí

Ikona

28. prosince 2009, 10.35 | PRAHA | Skupina poslanců soc. dem, KSČM a SZ chce prosadit, aby se současně s předkládáním pozměňovacích návrhů k zákonům zveřejňovalo i jméno toho, kdo se na přípravě návrhu podílel, píše pondělní Právo. Bohuslav Sobotka, Jeroným Tejc (oba ČSSD), Pavel Kováčik (KSČM), Ondřej Liška (SZ) a nezařazená Věra Jakubková jsou přesvědčeni, že tak vyzrají nad různými zájmovými a lobbistickými skupinami.

 

Těmi se to v českém parlamentu jen hemží a často se za různými návrhy skrývají. Jenže návrh zákona ještě Sněmovna ani nezačala projednávat a lobbistům už je k smíchu.

"Je to hloupost, vůbec si neumím představit, kdo a jak to bude kontrolovat," řekl Právu jeden ze spolumajitelů známé pražské lobbistické firmy, který si ale nepřál být jmenován. Podle něj se každý zákon někoho týká a je tudíž logické, že se různé skupiny snaží ovlivňovat jeho podobu.

"Devadesát procent všech zákonů prochází nějakým kolečkem, kde se shromažďují názory," uvedl. Dodal, že pozměňovací návrhy proto často nejsou dílem konkrétního zákonodárce, ale spíše různých advokátních kanceláří anebo třeba i odborů, konzultačních firem apod., které je pro poslance a senátory připravují. Navíc kterému ze členů parlamentu by někdo dokázal oponovat, kdyby prostě řekl, že paragrafy vymyslel sám?

Předkladatelé změny zákona o jednacím řádu Sněmovny i Senátu, kde má být změna uvedena, ale svému návrhu věří a tvrdí, že je potřebný.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Politika