Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Většina Čechů preferuje při nákupu potravin kvalitu, ukázal průzkum

Ikona

31. července 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Většina Čechů se při nakupování potravin zajímá v první řadě o kvalitu. Ukázal to průzkum společnosti Sanep, který vznikl na přelomu června a července a jehož výsledky zveřejnila společnost Vím, co jím; nechala ho zpracovat při příležitosti uvedení stejnojmenné značky na český trh. Z průzkumu vyplynulo, že kvalita je nejdůležitějším kritériem při výběru potravin pro 53,9 procenta lidí. Cenu na první místo při rozhodování, který výrobek vložit do košíku, klade více než třetina dotázaných (37,4 procenta).

Češky zapomínají na svačiny

Ikona

19. července 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Zaměstnané Češky zapomínají jíst podle odborníků na výživu pětkrát až šestkrát denně. Podle průzkumu 10 procent žen dokonce pravidelně zapomíná v práci na jídlo úplně a 45 procent žen si připravuje do práce krabičku s jídlem, ale ne zrovna ideálním pro zdravé stravování. Češky vynechávají jídlo nejčastěji kvůli zaneprázdněnosti. Pokud se v práci více pohybují, a tím pádem vydávají více energie, zapomenou se mnohdy zastavit a dát si malou svačinu.

Česko zaplaví "jídlomaty"

Ikona

13. července 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Zemědělci po Česku rozmístí stovky automatů s nejrůznějšími potravinami, jejichž spojováním chtějí vytvořit automatizované prodejny. Dosavadní nabídku mléka a mléčných produktů tak čeká zásadní rozšíření. Informace přineslo úterní vydání Lidových novin (LN). Už během následujících měsíců se současná nabídka automatů rozroste tak, aby nejdéle v příštím roce obsáhla kromě mléka a mléčných výrobků také ovocné šťávy, rostlinné oleje, mražené i čerstvé maso, zeleninu a další.

Chléb? Nedopečené bochníky s příměsí starých pecnů

Ikona

13. května 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Nedopečené bochníky, pytle nacpané enzymy a přídavnými látkami (tzv. éčka) ve skladech a starý chléb rozemletý do těsta. To vše najdete v průměrné české pekárně. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Za posledních dvacet let došlo k dramatickému úpadku kvality tradičního českého chleba. Tuzemští pekaři hromadně opustili tradiční způsob výroby a místo z kvásku, mouky a vody pecny připravují z předchystaných směsí a umrtvených průmyslových kvasů.

Praha si připomněla 65. výročí květnového povstání

Ikona

5. května 2010 - PRAHA | Představitelé státu, pamětníci a občané metropole si ve středu připomněli 65. výročí květnového povstání před budovou Českého rozhlasu. Věnec zde položil i prezident Václav Klaus, který ocenil statečnost bojovníků, kteří dali svůj život v sázku v posledních dnech války. "Před 65 lety, v momentu, kdy volal rozhlas o pomoc, jsem byl nedaleko. Bydlel jsem se svými rodiči pár kroků odsud a tehdejší atmosféru jsem jako malé dítě začínal vnímat," řekl Klaus a dodal, že i tehdy věděl, že situace je dramatická.

Startuje grilovací sezona 2010

Ikona

1. května 2010 - OSTRAVA | Grilovací sezona tohoto roku odstartuje oficiálně 8. května v Ostravě. Právě zde se totiž pořádá první regionální kolo již 6. ročníku soutěže GLOBUS GRILMÁNIE, která je mistrovstvím České republiky v grilování týmů. Celkově se akce zúčastní 120 týmů, které představí na 480 doposud utajených receptů. Finále se bude konat 19. června v Praze. V regionálních kolech se soutěží v disciplínách uzenina + mleté maso, vepřové maso, hovězí maso a dezert.

Češi jsou průměrní pijáci, nejčastěji pijí alkohol Portugalci

Ikona

21. dubna 2010 - BRUSEL | Češi patří v Evropě mezi průměrné pijáky. Ukazuje to průzkum, který ve středu zveřejnila agentura Eurobarometr. Evropský průzkum ukázal, že nejvíce lidí pije alkohol v Dánsku (93 procent), ve Švédsku (90 procent) a v Nizozemsku (88 procent). Do této kategorie patří lidé, kteří si aspoň jednou za rok dají sklenku alkoholu, tedy "neabstinenti". Ve frekvenci pití však vedou Portugalci - 43 procent z nich pije denně alkohol.

Nová nemoc: chorobná závislost na zdravých jídlech

Ikona

20. března 2010 - SVĚT | Zatímco lékaři varují před nezdravým životním stylem, založeném na přejídání a nedostatku pohybu, přibývá zároveň v civilizovaném světě lidí, kteří se tak urputně snaží jíst zdravě, až z toho onemocní. Píší o tom v sobotním vydání Lidové noviny. Odborníci mluví o novém druhu poruchy příjmu potravy, která se vyznačuje až chorobnou závislostí na takzvaně zdravých potravinách a panickém strachu z toho, že člověk sní něco nezdravého.

Obchody prodávají kuřecí maso plné vody

Ikona

19. února 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Tzv. "křehčené " kuřecí maso obsahuje až třetinu vody. Zákon takové "nastavování" povoluje, ovšem výrobce to musí uvést na obalu výrobku. Píší o tom páteční Hospodářské noviny (HN). "Voda je levná, maso drahé," objasňuje docentka Kamila Míková z pražské Vysoké školy chemicko-technologické přímočarou logiku, jíž se řídí řada zpracovatelů drůbežího masa.

Salon vín: Nejlepšími víny pro rok 2010 jsou odrůdy Sauvignon

Ikona

18. února 2010 - VALTICE | Podle Národního vinařského centra se pro rok 2010 staly nejlepšími víny z odrůdy Sauvingon. Informaci ve čtvrtek zveřejnilo Národní vinařské centrum (NVC). Konkrétní výsledky nechtějí zástupci NVC sdělit, neboť se v degustační soutěži Salon vín nehodnotí nejlepší víno, ale 100 nejlepších vín, která jsou na srovnatelné úrovni.

Nejlepší houskový knedlík v Česku umí vyrobit učeň z Prahy

Ikona

25. listopadu 2009 - PRAHA | Nejlepší houskový knedlík v České republice dokáže připravit Tomáš Vaníček, kuchařský učeň z pražského hotelu InterContinental. Za pořadatele soutěže informovala Marie Juránková. Porota složená ze znalců gastronomie v čele s prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslavem Kubcem ocenila osobitou chuť, vzhled a vůni houskového knedlíku.

Strana výpisu

... 31