Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Kocáb zatím rezignovat nehodlá

Ikona

24. března 2010 - PRAHA | Ministr pro lidská práva Michael Kocáb demisi zatím nepodá. Chce, aby o dalším osudu vlády Jana Fischera jednaly všechny tři strany, které stály za jejím vznikem, uvedl Kocáb v tiskovém prohlášení. Přestože vedení Strany zelených v úterý Kocába vyzvalo, aby odstoupil z funkce ministra pro lidská práva a menšiny, on sám čekal na výsledek jednání grémia ODS. Argumentoval tím, že nechce svou rezignací rozpoutat vládní krizi.

Rozepře bývalého a současného ministra vnitra před poslanci skončila prudkou hádkou

Ikona

23. března 2010 - PRAHA | Prudká slovní rozepře mezi ministrem vnitra Martinem Pecinou a jeho předchůdcem Ivanem Langerem (ODS) poznamenala v úterý zasedání bezpečnostního výboru sněmovny. Ten se sešel kvůli kauze důstojníka policejního prezídia Petra Žídka obviněného z korupčního jednání. Žídek, který byl na prezídiu zodpovědný za rekonstrukce policejních služeben v rámci projektu P1000, je podle náměstka policejního prezidenta Jiřího Nováka podezřelý z přijetí dvoumilionového úplatku.

Strana zelených chce, aby Kocáb podal demisi

Ikona

23. března 2010 - PRAHA | Strana zelených vyzvala v úterý ministra pro lidská práva Michaela Kocába, aby podal demisi a úřednický kabinet premiéra Jana Fischera opustil.
"Premiér vzal rozhodnutí Strany zelených na vědomí a lituje ho. Je přesvědčen, že k odchodu zelených z vlády není žádný racionální důvod," tlumočil mluvčí Roman Prorok stanovisko premiéra Fischera. "Zelení nemůžou zůstat ve vládě, v níž přestaly platit dohody.

ČSSD tvrdí, že na vzniku TOP 09 se Topolánek s Kalouskem dohodli už v roce 2003

Ikona

23. března 2010 - PRAHA | Vznik nové strany TOP 09 je pouze dobrým marketingovým tahem, na kterém se dohodl šéf ODS Mirek Topolánek a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek už v roce 2003. V úterý to řekl místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka s odvoláním na Topolánkovu březnovou přednášku pro americkou obchodní komoru. Sobotka uvedl, že podle Topolánka měla nově vzniklá TOP 09 přitáhnout voliče, pro které nejsou občanští demokraté z nejrůznějších důvodů volitelní.

Americká sněmovna schválila reformu zdravotnictví

Ikona

22. března 2010 - WASHINGTON | Sněmovna reprezentantů, dolní komora Kongresu, schválila nejrozsáhlejší změnu amerického zdravotnictví za poslední čtyři desetiletí, informuje televize CNN. Přijala ji poměrem hlasů 219 ku 212 v neděli večer východoamerického času (v pondělí nad ránem SEČ). Pro zákon o zdravotní péči, který předložila vláda prezidenta Baracka Obamy, hlasovala většina z 258 zástupců vládní Demokratické strany ve 435členné sněmovně. Republikáni byli všichni proti.

Šest lidí, pět dní za 1,1 milionu. To je poslanecká "oběť" v Mali

Ikona

22. března 2010 - PRAHA | Šest lidí, pět dní, vládní speciál, náklady 1,1 miliónu korun, cílová země Mali – a záměr přispět k prodeji českých bitevníků L159. To je v kostce cesta do západní Afriky, kam v pondělí míří poslanci ODS a ČSSD ze sněmovního výboru pro obranu, píše v pondělním vydání deník Právo. Zní to už jako obehraná písnička. Politici se dušují, že o žádný výlet nejde. Naopak vzhledem k charakteru země, která patří ve světě mezi osmnáctku nejchudších, jde prý spíš o oběť.

Premiéra Fischera výroky Topolánka urazily

Ikona

21. března 2010 - PRAHA | Premiér Jan Fischer se v neděli ohradil proti kontroverzním výrokům předsedy ODS Mirka Topolánka o Židech, církvích a homosexuálech. Podle Fischera jsou urážlivé, hloupé a scestné. Fischer ve svém prohlášení uvedl, že použil pro označení Topolánkových výroků diplomatický tón. Dále sdělil, že odpovědnost za ně nese výhradně Topolánek sám. Sobotní omluvu předsedy ODS prý zaznamenal. "Mojí úlohou však není Mirka Topolánka soudit ani mu dávat rozhřešení," konstatoval premiér.

Projev prezidenta Klause u příležitosti státní večeře s britským princem Charlesem

Ikona

21. března 2010 - PRAHA | Projev prezidenta Václava Klause, který přednesl při zahájení slavnostní večeře, jež byla v Rudolfově galerii uspořádána na počest britského prince Charlese a jeho choti Camilly. Vaše Královské Výsosti, dámy a pánové, je to pro mne a pro nás všechny veliká radost a čest, přivítat Vás, dnes již podruhé, na Pražském hradě, v tomto historickém sídle české státnosti. Velmi srdečně zde vítám především Její Královskou Výsost vévodkyni z Cornwallu, která je v České republice poprvé.

Poslanci schválili zprůhlednění veřejných zakázek

Ikona

19. března 2010 - PRAHA | Poslanecká sněmovna v pátek vyslovila souhlas s novelou zákona o veřejných zakázkách. Ta má zprůhlednit celý proces zadávání veřejných zakázek, zadavatel bude například muset zpracovat ekonomický a finanční posudek, pokud předpokládaná hodnota zakázky přesáhne 500 milionů korun. Poslanci k novele podali celkem 115 pozměňovacích návrhů. Mezi nejdůležitější patří návrhy Strany zelených na zprůhlednění zadávání veřejných zakázek.

Pernes nesplnil podmínky výběrového řízení, zjistili redaktoři Českého rozhlasu

Ikona

19. března 2010 - PRAHA | Nově jmenovaný ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Jiří Pernes nesplnil jedno z kritérií, která na nového šéfa ústavu kladl stát. Tvrdí to redaktoři Českého rozhlasu, kteří nahlédli do dokumentů o hlasování. Ze zápisu ze zasedání rady Ústavu pro studium totalitních režimů podle Českého rozhlasu vyplývá, že se ne všem kandidátům, kteří nesplnili dané podmínky tendru, měřilo stejným metrem.

Dusík rezignoval na post ministra životního prostředí

Ikona

18. března 2010 - PRAHA | Ministr životního prostředí Jan Dusík ve čtvrtek rezignoval na svůj post. Důvodem byl podle něj požadavek premiéra Jana Fischera rychle vydat posudek EIA o vlivu rekonstrukce elektrárny Prunéřov na životní prostředí, s čímž ministr nesouhlasil. Podle zprávy konzultační firmy DNV společnost ČEZ nenabídla pro plánovanou rekonstrukci elektrárny Prunéřov nejčistší variantu a nesplnila požadavky na nejlepší dostupnou technologii.

Strana výpisu

... 746 ...