Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Vlček se rozloučí se sněmovnou s odstupným přes 600 tisíc korun

Ikona

24. dubna 2010 - PRAHA | Odcházející předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) by měl díky svému odchodu dostat více než 600tisícové odstupné, což je dvakrát více než by obdržel, pokud by odešel až po volbách. Uvedla to v pátek Česká televize (ČT). Odstupné se vypočítává jako poslední plat ve funkci krát počet ukončených let ve funkci. "Vlček od letoška pobírá 158 tisíc korun měsíčně, celkově tedy dostane zhruba 633 tisíc korun.

Dopis prezidenta USA Baracka Obamy premiéru Janu Fischerovi

Ikona

23. dubna 2010 - PRAHA | Americký prezident Barack Obama poděkoval v dopise premiéru Janu Fischerovi za pohostinnost a za pomoc při přípravě rusko-amerického summitu v Praze. Dopis přinášíme v plném znění, jak jej v pátek zveřejnil web Úřadu vlády. 22. dubna 2010. Vážený pane premiére, velmi Vám děkuji za Vaši mimořádnou pohostinnost během naší návštěvy v Praze. Oceňuji, jak jste Vy a Vaše vláda zajistili, aby náš krátký pobyt v této krásné zemi proběhl bez problémů.

Senát vyzval ÚSTR, aby si nechal vypracovat analýzu, zda Pernes může být ředitelem

Ikona

23. dubna 2010 - PRAHA | Senátoři vyzvali Radu Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), aby si nechala vypracovat právní analýzu, zda nový ředitel Jiří Pernes splňuje podmínky pro výkon funkce. Senátor Tomáš Julínek (ODS) řekl, že by si Rada měla nechat provést analýzu, zda nový ředitel splňuje zákonné podmínky k vedení ústavu. Senát s jeho návrhem souhlasil. Julínek rovněž vyzval Radu ÚSTR k důslednému dohledu všech zákonných úkolů ústavu a převodu převzatých dokumentů do digitalizované podoby.

Spot mladých herců - "Přemluv bábu, ať nevolí levici! "

Ikona

23. dubna 2010 - PRAHA | Herci Jiří Mádl a Martha Issová ve spotu vyzývají mladé lidi, aby před volbami domluvili svým prarodičům. Píše o tom v pátečním vydání deník MF DNES. "Kdybyste věděli, že můžete změnit osud téhle země tím, že navštívíte svoje prarodiče, zajeli byste za nimi¨?" ptá se mladá herečka Martha Issová. A hned si sama odpovídá: "No jasně, že jo. Přemluv bábu!" "A dědu," dodává její třiadvacetiletý kolega Jiří Mádl.

Vlček odstoupil z čela olomoucké kandidátky a odchází ze sněmovny

Ikona

22. dubna 2010 - OSTRAVA | Předseda dolní parlamentní komory Miloslav Vlček (ČSSD) rezignuje na post poslance a nebude již kandidovat do sněmovny v květnových volbách. Ve čtvrtek to oznámil předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Považuji to za mimořádně odpovědný a odvážný krok," komentoval Vlčkovo rozhodnutí Paroubek. Zdůraznil, že Vlček nebyl ani obviněn a nevztahuje se na něj ani presumpce viny. "Vědomě nespáchal žádny přestupek a ani není obviněn z korupce," dodal.

Sopečný prach jako výmluva – rakouský prezident se hádá s Klausem

Ikona

22. dubna 2010 - VÍDEŇ | Mezi Prahou a Vídní létají nemilé vzkazy mezi prezidenty obou zemí. Podle Václava Klause byl sopečný popel nad Evropou pro mnohé politiky výmluvou, proč nedojet na pohřeb Lecha Kaczyńského, rakouský prezident Heinz Fischer se brání, píše ve svém čtvrtečním vydání Pražský deník. Heinz Fischer se z nedělního pohřbu omluvil s tím, že cesta z Vídně do Polska a zpět by trvala celkem 13 hodin a podle předpisů jeho šofér nesmí v jednom dni řídit tolik hodin.

ODS v Ústeckém kraji zahájila ostrou volební kampaň

Doprovodný obrázek

21. dubna 2010 - ÚSTECKÝ KRAJ | V úterý zahájila krajská organizace ODS v Ústeckém kraji ostrou kampaň. Na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem vyrostlo Městečko řešení. Priority programu občanských demokratů sem přišli osobně vysvětlit volební lídr ODS Petr Nečas společně s čelními představiteli kandidátky voleb do Poslanecké sněmovny za Ústecký kraj Petrem Gandalovičem, Janem Kubatou, Jiřím Šulcem, Ladislavem Chlupáčem, Kateřinou Brožovou, Helenou Kubcovou a Vladimírem Záhorským.

Premiér Fischer bude viceprezidentem Evropské banky pro obnovu a rozvoj

Ikona

21. dubna 2010 - PRAHA | Jan Fischer přijal funkci viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Úřadu se má ujmout v září. Informoval o tom mluvčí vlády Roman Prorok. Fischerovu nominaci v Londýně na základě výsledku mezinárodního výběrového řízení oznámil prezident instituce Thomas Mirow. Jako viceprezident bude mít Jan Fischer na starosti především komunikaci se zeměmi, kde banka působí, i s Evropskou komisí, a sledování environmentálních a sociálních aspektů činnosti EBRD.

Když vyhraje levice, utečeme

Ikona

21. dubna 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Třetina firem přiznává, že se bojí plánů na zvýšení daní. Při úspěchu socialistů uvažují o odchodu do ciziny. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Česká kapitálová informační agentura (Čekia) mezi 1100 podnikateli. Ve středečním vydání o tom informují Lidové noviny (LN). "Podnikatelé se obávají volebního vítězství levice a s tím očekávaného růstu daní," řekla analytička Čekie Petra Štěpánová.

Padesát chudých radí politikům

Ikona

20. dubna 2010 - PRAHA | Politici se poprvé přímo dozvědí, co od sociální politiky očekávají lidé, kteří ji skutečně potřebují. Lidé v nouzi se kvůli tomu sešli minulý týden v Praze. V úterním vydání o tom informují Lidové noviny (LN). Občanská sdružení uspořádala minulý týden v Praze setkání lidí, kteří mají zkušenosti s chudobou. Získané informace by mohly pomoci českým politikům zlepšit postup státu proti chudobě a sociálnímu vyloučení

Pražská ODS svrhla své místopředsedy

Ikona

20. dubna 2010 - PRAHA | Regionální sněm pražské ODS v pondělí odhlasoval odvolání z funkce místopředsedů Milana Jančíka, Jiřího Janečka a Tomáše Chalupy. Místopředsedkyně Andrea Vlásenková sama podala rezignaci. Sněmu se zúčastnilo 120 delegátů. Pro odvolání Jančíka hlasovalo 87 delegátů, 21 bylo proti a 12 se zdrželo hlasování. Odvolání Tomáše Chalupy žádalo 76 delegátů, proti bylo 33, zdrželo se osm. Pro odvolání Jiřího Janečka bylo 77 hlasů, 30 bylo proti a 12 se hlasování zdrželo.

Strana výpisu

... 742 ...