Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Update: Topolánek nechá rozhodnutí na výkonné radě ODS

Ikona

1. dubna 2010 - PRAHA | Šéf ODS Topolánek předá kompetence předsedy strany Petru Nečasovi. Na 12. dubna svolal jednání výkonné rady strany, která rozhodne o tom, kdo občanské demokraty povede do volebního kongresu strany, uvedl Topolánek. "Po vyškrtnutí z kandidátní listiny jsem nemínil pokračovat ve funkci předsedy ani vteřinu, pokud by nebylo nezbytně nutné udělat některé kroky," uvedl po čtvrtečním jednání grémia předseda strany Mirek Topolánek.

Srbský parlament se po 15 letech omluvil za masakr ve Srebrenici

Ikona

31. března 2010 - BĚLEHRAD | Srbský parlament schválil rezoluci, v níž se omlouvá za masakr tisíců bosenských Muslimů ve vesnici Srebrenica za války v roce 1995. Informuje o tom agentura Reuters. Jednání o textu rezoluce, které přenášela televize, začalo v úterý po poledni. Trvalo téměř 13 hodin a skončilo ve středu krátce po půlnoci. Rezoluce vyjadřuje soustrast pozůstalým obětí a omlouvá se za to, že srbská vláda neučinila dost pro zabránění vraždění v Srebrenici.

Okamura možná nahradí Kocába jako ochránce lidských práv

Ikona

31. března 2010 - PRAHA | Ministrem pro lidská práva a menšiny by mohl být podnikatel Tomio Okamura, nahradil by tak Michaela Kocába, který podal v pondělí demisi. Okamura v úterý večer Mediafaxu potvrdil, že byl osloven s touto nabídkou, ale nechtěl sdělit, kdo mu post nabídl. "Ano je pravda, dnes jsem byl s touto nabídkou osloven," řekl Okamura s tím, že se jedná o neoficiální konzultace.

Český a slovenský premiér se sešli v Sezimově Ústí

Ikona

30. března 2010 - SEZIMOVO ÚSTÍ | Český premiér Jan Fischer se sešel v úterý dopoledne se svým slovenským kolegou Robertem Ficem v Sezimově Ústí na Táborsku. Kromě jednání mezi čtyřma očima uctí oba premiéři památku Edvarda a Hany Benešových a položí květiny u jejich hrobky pod bývalou prezidentskou vilou. Co přesně bude hlavním tématem jednání a setkání obou premiérů, zatím Úřady vlády nezveřejnil.

Berlusconi přestál skandály a uspěl v regionálních volbách

Ikona

30. března 2010 - ŘÍM | Koalice italského premiéra Silvia Berlusconiho zaznamenala zisky v regionálních volbách. Píše to v úterý portál britské stanice BBC. Berlusconiho Lid svobody a jeho koaliční partneři po sečtení většiny hlasů jasně vedou v šesti z třinácti regionů (obdoba českých krajů). Dosud drželi pouze dva. Premiérova koalice pravého středu vyhrává v klíčových bohatých reginech Lazio, do kterého patří Řím, a Piemont.

Kocáb: Mé místo zřejmě obsadí premiér Fischer

Ikona

28. března 2010 - PRAHA | Odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb se domnívá, že pozice se po jeho odchodu ujme sám premiér Jan Fischer. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce současně vyloučil možnost, že by se do úřednické vlády ještě vrátili zástupci Strany zelených. "Premiér přislíbil, že by se této oblasti ujal, a myslím, že tak by byla v nejlepších rukou. Osobně si myslím, že to tak i dopadne, možné je ale i to, že nakonec změní svůj názor," řekl Kocáb.

Paroubek: Kocábovo ministerstvo by měl vést Fischer nebo ministr nominovaný za ODS

Ikona

27. března 2010 - PRAHA | Předseda ČSSD Jiří Paroubek navrhl premiéru Janu Fischerovi, aby agendu po ministrovi Michaelu Kocábovi převzal člen vlády nominovaný ODS. "Za zcela logický postup pokládám, že budete postupovat - jako premiér úřednické vlády – analogicky jako v případě ministerstva životního prostředí a pověříte na zbývající čas této vlády výkonem ministra pro lidská práva a národnosti jiného člena vlády nominovaného za ODS," napsal Paroubek premiérovi.

Topolánkův přítel Dalík ztrácí vliv, Nečas ho nechce

Ikona

27. března 2010 - PRAHA | Konec Mirka Topolánka ve vrcholové politice je špatnou zprávou i pro jeho neformálního poradce a známého lobbistu Marka Dalíka. Ten už nebude těžit z toho, že jeho nejbližším kamarádem je mocný politik. Informace přineslo sobotní vydání Mladé fronty Dnes. Nový lídr ODS Petr Nečas nepatří mezi Dalíkovy příznivce. Právě naopak. "Já už ho neviděl několik let. Nespolupracuje s námi a na tom se nic nezmění," říká Nečas. Topolánka kritizoval už dříve za to, že měl Dalík v době jeho vlády kancelář přímo ve Strakově akademii.

Pecina možná zruší pronájem lázeňských domů, které podepsal Langer

Ikona

26. března 2010 - PRAHA | Ministr vnitra Martin Pecina zvažuje, že bude o soudu žádat zrušení nájemní smlouvy umožňující pronájem lázeňských domů, které patří Lázeňským léčebným ústavům spravovaným ministerstvem vnitra. V pátek o tom za ministerstvo vnitra informoval Pavel Novák. Ministr Pecina tak reaguje na veřejnoprávní kontrolu lázní ze strany ministerstva financí, která proběhla na jeho vlastní žádost. Kontrola totiž ukázala, že pronájem všech domů jednomu nájemci je sporný.

Přemysl Sobotka odchází z vedení strany

Ikona

25. března 2010 - PRAHA | Předseda Senátu Přemysl Sobotka odešel z jednání výkonné rady ODS po výrocích Mirka Topolánka. Novinářům oznámil, že již nechce být nadále členem grémia a výkonné rady, protože je osočován, že je součástí spiknutí proti Topolánkovi. Předsedu Senátu a šéfa liberecké ODS zastihli novináři krátce po 18. hodině na odchodu z jednání výkonné rady ODS. Nechal se slyšet, že z jednání odchází, protože byl osočen, že se stal částí spiknutí proti předsedovi strany Mirku Topolánkovi.

Topolánek je nedůvěryhodným politikem a měl by rezignovat, uvádí průzkum

Ikona

25. března 2010 - PRAHA | Výroky předsedy ODS Mirka Topolánka, které pronesl na adresu homosexuálů, věřících, církve a občanů ČR, byly neuvážené a Topolánek by kvůli nim měl odstoupit z kandidatury do Poslanecké sněmovny a rezignovat na post předsedy strany. Uvádí to ve čtvrtek zveřejněný průzkumu společnosti SANEP. Topolánkovy výroky jsou podle 61 procent dotázaných důvodem k jeho rezignaci na předsednický post v ODS a k odstoupení z kandidátní listiny do nadcházejících sněmovních voleb.

Strana výpisu

... 745 ...