Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

Topolánek, chlap s "gulama" končí v čele ODS

Ikona

13. dubna 2010 - PRAHA | Neotřesitelná pozice Mirka Topolánka v čele ODS se sesypala dva měsíce před parlamentními volbami. Straníci se ho zbavili ve chvíli, kdy v předvolebních průzkumech občanské demokraty poráží političtí konkurenti z ČSSD a řadu voličů jim přetahuje nově vzniklá TOP 09. Když Mirek Topolánek na kongresu v prosinci 2002 stanul poměrně nečekaně v čele ODS, strana se nenacházela v dobré kondici.

Průzkum: Ano, ať Langer odejde

Ikona

12. dubna 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Pokud se dnes členové výkonné rady ODS rozhodnou vyškrtnout z olomoucké kandidátky jejího lídra Ivana Langra, přivítá to téměř šedesát procent obyvatel Česka. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro LN. Píší o tom pondělní Lidové noviny (LN). Minitabulce dalších "mužů na odstřel" vévodí primátor Prahy Pavel Bém, jehož odchod by přivítalo téměř pětapadesát procent obyvatel České republiky.

Havel: Rusko nás stále považuje za svoji sféru vlivu

Ikona

9. dubna 2010 - PRAHA | Rusko podle bývalého prezidenta Václava Havla stále považuje Česko za svoji sféru vlivu, je tomu nutné přizpůsobit zahraniční politiku. Smlouvu START přivítal, ale dokument podle něj bezpečnost nezvýší, i když je to nový začátek, připustil v pátek v rozhovoru pro ČT 24. "Ke každému partnerství patří otevřenost. Máme otevřeně říkat, co si myslíme o tom, jak tam střílejí nepohodlné novináře," uvedl Havel, podle kterého by se s Ruskem mělo jednat beze strachu.

Obama večeřel s evropskými státníky

Ikona

9. dubna 2010 - PRAHA | Zhruba na dvě hodiny se ve čtvrtek večer sešel americký prezident Barack Obama s prezidenty a premiéry jedenácti zemí střední a východní Evropy při večeři ve vile velvyslance USA v pražské Bubenči. Jeho limuzína s doprovodem dojela po 21.30 do hotelu Hilton, kde by měl Obama přenocovat. Za hostitelskou Českou republiku se setkání zúčastnil prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer.

Klaus si pochvaloval přátelskou atmosféru

Ikona

8. dubna 2010 - PRAHA | Prezident Václav Klaus po čtvrtečním setkání s prezidenty USA a Ruska prohlásil, že během dne panovala mezi všemi přátelská a vřelá atmosféra. Smlouva START o omezení strategických zbraní je podle něj významnější událostí, než ještě před několika dny předpokládal. "Jsem rád, že jsem měl opravdu dlouhou příležitost hovořit s oběma prezidenty a myslím, že velmi oceňují atmosféru, kterou zde v Praze našli.

Medveděv s Obamou podepsali smlouvu o odzbrojení

Ikona

8. dubna 2010 - PRAHA | Ruský prezident Dmitrij Medveděv a jeho americký protějšek Barack Obama podepsali ve čtvrtek ve Španělském sále Pražského hradu v pravé poledne smlouvu START, která omezuje počet strategických útočných zbraní. Smlouva snižuje každé zemi počet jaderných hlavic na 1550. Toto maximum je o 75 procent nižší, než limit ve smlouvě START 1 z roku 1991 a o třetinu nižší než limit ze smlouvy SORT z roku 2002.

Klaus přivítal na Hradě ruského prezidenta Medveděva

Ikona

8. dubna 2010 - PRAHA | Ruský prezident Dmitrij Medveděv je přesvědčený, že smlouva START je důležitý dokument, který ovlivní svět. Je to důležitý krok v procesu odzbrojování a spolupráce, řekl ve středu na Pražském hradě při setkání s prezidentem Václavem Klausem. Podobné události se podle jeho slov neodehrávají často. "Je to důležitý krok v procesu odzbrojování, v nešíření zbraní hromadného ničení a spolupráce v procesu odzbrojení," řekl ruský prezident.

Putin: Masakr v Katyni je zločin Stalinova režimu, ruský národ za něj vinu nenese

Ikona

7. dubna 2010 - SMOLENSK | Ruský premiér Vladimir Putin během pietního ceremoniálu u památníku postřílených Poláků u Smolensku odmítl, že by ruský národ měl vinu za vinu masakr v Katyni. Píše to ve středu agentura Interfax. „Po desetiletí (Sověti) maskovali cynickou lží pravdu o katyňském masakru, ale bylo by stejnou lží hodit vinu za tyto zločiny na ruský národ,“ prohlásil Putin v Katyni. Zločiny stalinistického režimu však šéf ruské vlády označil za neospravedlnitelné.

Fischer souhlasí s Bízkovou na funkci ministryně životního prostředí

Ikona

7. dubna 2010 - PRAHA | Premiér Jan Fischer akceptoval ve středu návrh ODS na obsazení postu ministra životního prostředí dosavadní náměstkyní Rut Bízkovou. Ve středu odpoledne to potvrdil mluvčí vlády Roman Prorok. Fischer proto prezidentu Václavu Klausovi odešle návrh, aby Bízkovou jmenoval ministryní a pověřil jí řízením resortu ministerstva životního prostředí. Rut Bízková v úterý vystoupila z ODS, aby splnila požadavek premiéra.

Hrad chystá sólo schůzky Klause s prezidenty Ruska i Spojených států

Ikona

2. dubna 2010 - PRAHA | Prezident Spojených států Barack Obama se po podpisu americko-ruské odzbrojovací smlouvy START v Praze setká s hostitelem Václavem Klausem. Dvoustranná schůzka českého prezidenta se připravuje i s šéfem Kremlu Dmitrijem Medveděvem, píše ve svém pátečním vydání deník Právo. V dosud neujasněném aranžmá pražského programu se totiž spekulovalo, že hlavní aktéři – Obama, Klaus a Medveděv – by se mohli setkat společně.

Místopředseda Senátu se zlobí, Pernes dělá v ÚSTR čistku

Ikona

1. dubna 2010 - PRAHA | Místopředseda Senátu Jiří Liška je zneklidněn vývojem v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), kde nový ředitel Jiří Pernes odvolal celé vedení ústavu. Liška se obává, že je kvůli nezodpovědnému jednání nového ředitele ohrožena samotná existence ústavu. „K volbě nového ředitele Ústavu, přestože ji provázela řada nesrovnalostí, jsem se nevyjadřoval. Prvními kroky učiněnými novým ředitelem Jiřím Pernesem jsem však již natolik zneklidněn, že nemohu mlčet.

Strana výpisu

... 744 ...