Politika - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Politika

O veřejných zakázkách nad 300 milionů korun budou rozhodovat lidé s bezpečnostní prověrkou

Ikona

19. dubna 2010 - PRAHA | Vláda na svém pondělním jednání schválila návrh ministerstva pro místní rozvoj na zpřehlednění procesu zadávání veřejných zakázek. U zakázek nad 300 milionů korun bude nutná bezpečnostní prověrka u osob s rozhodovací pravomocí. "Připravovaná novela zákona o veřejných zakázkách by měla zajistit, že o mnohasetmilionových zakázkách budou rozhodovat maximálně prověřené osoby,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Stem: Nejpopulárnějším politikem je Radek John

Ikona

19. dubna 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | Nejlépe hodnoceným politikem je Radek John (VV), který předstihl Bohuslava Sobotku (ČSSD) a Karla Schwarzenberga (TOP 09). Do první sedmičky se zařadili Petr Nečas (ODS), Lubomír Zaorálek (ČSSD), Jiří Paroubek (ČSSD) a Michal Hašek (ČSSD), vyplynulo z průzkumu agentury STEM, zveřejněného v pondělí. Nejoblíbenějším politikem se v dubnu nově stal Radek John, předseda strany Věci veřejné.

Seznam oficiálních představitelů účastnících se pohřbu manželů Kaczyńských

Ikona

16. dubna 2010 - KRAKOV | V neděli se v polském Krakově koná pohřeb prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie. Server dziennik.pl přinesl seznam oficiálních představitelů, kteří by se ho měli zúčastnit, zveřejněný v pátek polským ministerstvem zahraničí. Ovšem velkou čarou přes rozpočet by mohl být sopečný popel, který nad Evropu přináší vítr vanoucí od Islandu. Díky popelu jsou uzavřeny letecké prostory nad polovinou Evropy a seznam představitelů by se tak mohl dramaticky změnit.

Profil: Nová ministryně životního prostředí Rút Bízková

Ikona

15. dubna 2010 - PRAHA | Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková se od počátku 90. let pohybuje mezi energetikou a ochranou životního prostředí. Pracovala jako mluvčí ČEZu, na ministerstvu průmyslu a vrchol kariéry je zatím její jmenování šéfkou ministerstva životního prostředí. Dne 15. dubna 2010 byla jmenována ministryní životního prostředí. Od roku 2004 působila v agentuře CENIA, české informační agentuře životního prostředí, příspěvkové organizaci MŽP, naposledy ve funkci zástupkyně ředitele.

Hašek vyzval Nečase, aby vysvětlil odměny své asistentky, nebo odešel z veřejného života

Ikona

15. dubna 2010 - PRAHA | Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vyzval volebního lídra Petra Nečase, aby vysvětlil vysoké finanční odměny, které jako ministr práce a sociálních věcí dával své asistentce Janě Nagyové. Pokud tak Nečas neučiní, měl by podle Haška odstoupit z postu lídra ODS i veřejného života. "Vyzýváme Petra Nečase a ministra dopravy Martina Bartáka, aby vysvětlili spekulace o tom, že lidé jako Nagyová nebo Jiří Sezemský po odstupu z ministerstva práce a sociálních věcí začali pracovat na ministerstvu obrany.

Sněmovna přijala zákon na regulaci hazardu

Ikona

14. dubna 2010 - PRAHA | Sněmovna na své středeční schůzi přijala zákon o regulaci hazardu z dílny ČSSD. Po dlouhé diskusi prošel původní návrh zákona, protože poslanci ODS odmítli přijmout komplexní pozměňovací návrh posilující kompetence ministerstva financí, který prosazoval rozpočtový výbor. Sociálně demokratický návrh prošel sněmovnou po dlouhé rozpravě, v níž byly kvůli rozpeřím nakonec odmítnuty všechny pozměňovací návrhy.

Jsme proti unáhlenému stažení amerických jaderných sil, řekl ministr Barták

Ikona

14. dubna 2010 - WASHINGTON | Česká republika se brání, aby se z území Aliance radikálně stěhovaly americké taktické nukleární systémy. Ve Washingtonu to řekl ministr obrany Martin Barták, který provází premiéra Jana Fischera na summitu o jaderné bezpečnosti, píše ve svém středečním vydání deník Právo. "Naše pozice je neměnná. Zdůraznili jsme, že nejsme pro nějaké unáhlené kroky," řekl ministr k jednání s náměstkyní šéfa Pentagonu Michele Flournoyovou.

Výše mateřské se vrátí na úroveň z roku 2009

Ikona

13. dubna 2010 - PRAHA | Poslanci v úterý přehlasovali Senát a prosadili zvýšení mateřské na úroveň z roku 2009. Maminky si polepší o 10 procent příjmu, státní rozpočet to ročně zatíží o 1,5 miliardy korun. Mateřskou snížil úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty. Od 1. ledna se vyplácelo pouze 60 místo 70 procent příjmu. Současně se snížil i denní vyměřovací základ, ze kterého se mateřská počítá, a to ze 100 na 90 procent.

Sněmovna přehlasovala prezidentské veto k zákonu o zaměstnaneckých benefitech

Ikona

13. dubna 2010 - PRAHA | Sněmovna na své úterní schůzi přehlasovala veto prezidenta Václava Klause k zákonu o dani z přidané hodnoty (DPH), kterým se mění výpočet DPH u zaměstnaneckých benefitů. Jde o změnu zákona z minulého roku, který zavedl výpočet daně z ceny obvyklé místo ceny určené zaměstnavatelem. Sněmovna prezidentovo veto přehlasovala 106 hlasy sociálních demokratů, lidovců a komunistů a ihned po schválení se z galerie ozval silný potlesk.

ČSSD jde do voleb s číslem 9, ODS přidělil los 26

Ikona

13. dubna 2010 - ČESKÁ REPUBLIKA | ČSSD půjde do voleb s číslem 9, ODS přisoudilo úterní losování Státní volební komise číslo 26, KSČM bude mít 6, TOP 09 číslo 15, KDU-ČSL 17, Strana zelených 20, Věci veřejné 4 a SPO-Zemanovci 13. Los přidělil straně Občané cz. číslo 1, sedmičku získalo politické uskupení Koruna česká. Suverenita - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu má jedenadvacítku a Česká pirátská strana jde do voleb pod číslem 23.

Cyril Svoboda v tichosti umožnil pokračování svého sporu o dům

Ikona

13. dubna 2010 - PRAHA | Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda sice ještě v lednu tvrdil, že se neodvolá proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6, jímž dědictví po bohaté restituentce mělo připadnout z největší části charitativním organizacím, a nikoliv jemu, ale podle zjištění Práva mazaně umožnil, aby spor dále pokračoval. Svoboda byl podle původní závěti Marie Kaprálkové z roku 1992 dědicem jejího činžovního domu v hodnotě až padesát miliónů korun za to, že jí pomáhal uplatňovat restituční nároky.

Strana výpisu

... 743 ...