Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Album violoncellového dua Tara Fuki uspělo ve výročním evropském žebříčku

9. prosince 2021 - Dorota Barová a Andrea Konstankiewiczová z violoncellového dua Tara Fuki s albem Motyle, které vyšlo na konci loňského roku, uspěly ve výročním evropském žebříčku. Úspěch z počátku letošního roku, kdy se deska objevila na druhém místě prestižního evropského žebříčku World Music Charts Europe (WMCE), se promítl i do žebříčku výročního, kde album obsadilo celkové desáté místo. V minulosti zde již bodovalo několik českých interpretů jako například Gipsy.cz, Dva, BraAgas, Tomáš Kočko, Čankišou nebo Korjen. ČTK dnes o tom za vydavatelství Indies Scope informoval Přemysl Štěpánek.

Vychází reedice prvního českého metalového alba Thrash The Trash skupiny Arakain

8. prosince 2021 - Na vinylu a CD s bonusy vychází v reedici debutové album Thrash The Trash pražské metalové skupiny Arakain, kterého se ve své době prodalo přes 125.000 kusů. Nahrávka vznikala na jaře 1989, kdy byl Arakain stejně jako mnohé další kapely nucen se vyrovnávat se zákazy a omezeními se strany komunistického režimu. To společně s tehdejší ediční politikou a výrobními lhůtami přispělo k tomu, že Thrash The Trash vyšlo až v roce 1990. ČTK o tom za vydavatelství Supraphon informoval Lukáš Kadeřábek.

Tvůrci úspěšného filmu Ženy v běhu chystají novou komedii Srdce na dlani

7. prosince 2021 - Tvůrci úspěšného filmu Ženy v běhu - režisér Martin Horský a producent Tomáš Hoffman - chystají novou komedii s názvem Srdce na dlani. Snímek označovaný jako komedie "pro všechny, kteří věří na lásku" by měl mít v kinech premiéru 20. ledna příštího roku. ČTK dnes o tom za distribuční společnost CinemArt informoval Petr Slavík.

Svěrákovi dnes zveřejnili trailer svého nového filmu Betlémské světlo

6. prosince 2021 - Tvůrci filmu Betlémské světlo, v němž inspirací pro vznik scénáře byly Janu Svěrákovi povídky jeho otce Zdeňka Svěráka, dnes zveřejnili trailer. Snímek, na němž se podílí také syn režiséra a vnuk hlavního představitele, střihač František Svěrák, by měl mít premiéru 3. března příštího roku. V hlavních rolích se v něm kromě Zdeňka Svěráka představí Daniela Kolářová, Ondřej Vetchý, Vojta Kotek, Tereza Ramba, Vladimír Javorský nebo Jitka Čvančarová. ČTK o tom dnes za distribuční společnost Bioscop informovala Jana Šafářová.

Zrekonstruovaný Dům umění v Ústí nad Labem otevřela nová výstava

3. prosince 2021 - Nově zrekonstruovaný Dům umění v Ústí nad Labem dnes otevřela výstava s názvem Narušená rovnováha Revisited. Výstava odkazuje na původní expozici, jenž byla v 90. letech k vidění v Praze, později v původních prostorách ústecké Galerie Emila Filly. Budova se opravovala dva roky, novinkou je mimo jiné její rozšíření do suterénu. Stavební práce vyšly na 50 milionů korun. ČTK to dnes řekl kurátor Michal Koleček.

Kapela Sto zvířat dnes v Praze s ročním zpožděním pokřtí své nové album

Obal alba

2. prosince 2021 - Kapela Sto zvířat dnes v pražském Lucerna Music Baru s ročním zpožděním pokřtí své nové album s názvem 30 let testováno na lidech. Oblíbená skupina plánovala pokřtít album a zároveň oslavit 30. výročí vzniku velkým koncertem v roce 2020 ve Foru Karlín. Po několika přesunech z důvodu koronavirových uzávěr oslaví své výročí opožděným křtem dnes v rámci festivalu Zimohraní.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové otevře v pátek novou stálou expozici

1. prosince 2021 - Muzeum východních Čech v Hradci Králové v secesní budově na Eliščině nábřeží má novou stálou expozici. Nabídne interaktivní procházky po osudech Hradce Králové od raného středověku do zrodu jeho moderní podoby. Pro veřejnost bude otevřená od pátku 3. prosince, řekli dnes novinářům zástupci muzea.

Besedické skály lákají

Zdroj: Metropol

- Zajímavým místem v Libereckém kraji jsou Besedické skály v Českém ráji. Kromě krásných vhledů
nabízejí také seznámení s regionální historií.

Známe TOP8 finalistek. Finále Miss České republiky proběhne v sobotu 6. 11.

Zdroj: Miss České republiky

- Těchto osm dívek se v sobotu večer utká o titul Miss České republiky 2021. Do hlasování se můžete zapojit i vy a vybrat tak Miss ČR Sympatie.

Módu a hvězdy provázely emoce

Zdroj: Metropol

- Když se na plakátech v Mostě objeví termín charitativní přehlídky
Móda a hvězdy Svatebního salonu Delta, jsou vstupenky do městského divadla brzy zcela vyprodány. Ani letos tomu nebylo jinak.
Vloni se akce kvůli pandemii konat nemohla, a tak do velkého sálu usedli v neděli 17. října večer obzvlášť natěšení diváci i hosté.

Teplice tleskaly návrhářům, modelkám i partnerům

Zdroj: Metropol

- Letošní jubilejní 5. ročník velkolepé módní show Czech Fashion Week
museli pořadatelé kvůli epidemickým opatřením opět posunout,
a to z června na září. Na přípravu tedy měli hodně zkrácený čas.
Na výsledku to ale nebylo v žádném případě znát.
Pojďme si jej prostřednictvím fotografií Dana Šeinera připomenout…

Strana výpisu

... 111 ...