Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Ze slávy zbyly ruiny. Výstava mapuje historii továrny na ohýbaný nábytek

Ze slávy zbyly ruiny. Výstava mapuje historii továrny na ohýbaný nábytek

16. ledna 2024 - Česká Lípa - První výstavní akci v letošní sezoně ohlásilo Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě. Je jí expozice nazvaná Fischel – lesk a bída. Jejím tématem je existence mimoňské továrny na ohýbaný nábytek, která byla založena pod jménem Fischel, po válce byla začleněna do národního podniku Ton a v posledních letech existovala pod obchodní značkou Falcon.

Zemřela herečka Jana Hlaváčová

Zemřela herečka Jana Hlaváčová

15. ledna 2024 - Praha - Ve věku 85 let v sobotu večer zemřela divadelní a filmová herečka Jana Hlaváčová. Pražská rodačka ztvárnila desítky rolí v Národním divadle nebo v Divadle na Vinohradech. Známá je také z filmové série režiséra Dušana Kleina „o básnících“ i mnoha televizních seriálů. O úmrtí herečky informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.

Muzeum Vysočiny vystavuje díla kovářského mistra Habermanna

Muzeum Vysočiny vystavuje díla kovářského mistra Habermanna

15. ledna 2024 - Jihlava - Díla mistra kováře a jihlavského rodáka Alfreda Habermanna vystavuje Muzeum Vysočiny Jihlava. Jde o první představení autorské tvorby v kombinaci s prací jeho synovce a žáka Leopolda Habermanna, který zároveň představuje i své sochařské dílo. Návštěvníci si mohou výstavu prohlédnout až do 24. března letošního roku.

Brána Pusteven se otevírá

Brána Pusteven se otevírá

13. ledna 2024 - Zlínský kraj – Informační centrum, místo k odpočinku, veřejné záchody a další výhledy na srdce Beskyd nabídne od zítřejšího dne návštěvníkům Brána Pusteven. Jde o moderní nízkopodlažní budovu tvořící přirozený předěl mezi parkovištěm a areálem Pusteven. Jejího slavnostního otevření se dnes zúčastnili také zástupci Zlínského kraje, který na její vznik přispěl částkou 10 milionů korun.

Největší vědkyně vystavuje Univerzita J.E.Purkyně

Největší vědkyně vystavuje Univerzita J.E.Purkyně

13. ledna 2024 - Ústí nad Labem - Od ledna do března je ve volném výběru Vědecké knihovny UJEP k vidění výstava „České vědkyně a jejich přínos nejen české vědě“. Výstavu ústecké univerzitě zapůjčila Akademie věd ČR.

Muzeum skla a bižuterie slaví 120 let

Muzeum skla a bižuterie slaví 120 let

12. ledna 2024 - Jablonec n. N. - Sto dvacet let od svého založení slaví letos Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Tato instituce spravuje největší kolekci bižuterie na světě a jednu z největších evropských veřejných sbírek skla. K výročí muzeum připravilo nové výstavní projekty, hudební vystoupení, komentované prohlídky, výtvarné dílny, zábavné i odborné programy.

Divadlo Polárka chystá festival pro nejmenší diváky

Divadlo Polárka chystá festival pro nejmenší diváky

12. ledna 2024 - Brno - V Divadle Polárka se o jarních prázdninách 7. až 11. 2. již potřetí uskuteční divadelní festival pro diváky od nula do tří let: MimiArt. Divadlo Polárka na něm mimo jiné uvede premiéru autorské inscenace uměleckého šéfa Jiřího Hajdyly Věci, nad kterými se tají dech. Dále se diváci mohou těšit na šest hostů z České republiky a Slovenska. Kromě divadelních představení čeká na diváky hudební projekt Filharmoniště, koncert vážné hudby nejmenší, montessori herna a další doprovodný program. V rámci festivalu bude pro rodiče a jiné dospělé uvedena inscenace Divadla Tramtarie Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen.

Podpoří Paměť národa

Petra Slezáková

11. ledna 2024 - Středočeský kraj – Radní podpořili pro rok 2024 projekt Paměť národa organizace Post Bellum částkou 891 tisíc Kč. Projekt zabývající se především orální historií, mapuje, přináší a uchovává svědectví pamětníků totalit 20. století a věnuje se také vzdělávání.

Starý Egypt v karlovarském muzeu

Starý Egypt v karlovarském muzeu

11. ledna 2024 - Karlovy Vary - Muzeum Karlovy Vary zahajuje ve středu 17. ledna dvě výstavy, jejichž jednotícím tématem je starý Egypt. První výstava se jmenuje "Pavla Fořtová-Šámalová - Ornamenty starého Egypta", druhá "Zlaté mince Ptolemaiovců".

Lednovým hostem bude Michal Horák

Lednovým hostem bude Michal Horák

10. ledna 2024 - Praha - Jedinečný improvizační pořad 321Jedem! již 15. ledna přivítá na pódiu v Malostranské besedě známého českého písničkáře Michala Horáka.

Naivní divadlo hraje pro teenagery

Naivní divadlo hraje pro teenagery

10. ledna 2024 - Liberec - V úterý 16. ledna v 19 hodin uvede Naivní divadlo Liberec inscenaci #Burn #IAmHere #Herostratos, která zavede diváky do virtuálního světa internetu, sociálních sítí a počítačových her. Určena je primárně dospívajícímu publiku a kromě aktuálního tématu blízkého současné mladé generaci nabízí také jedinečnou podívanou spojenou s moderními technologiemi a postupy typickými pro filmovou tvorbu.

Strana výpisu

... 20 ...