Jídlo a pití
Francie chce zapsat svou proslulou kuchyni na seznam světového dědictví UNESCO
Ikona
14. listopadu 2010, 18.18 | PAŘÍŽ | Od pondělí do pátku proběhne v keňském Nairobi summit Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), kde se rozhodne o zapsání zvyků, tradic a řemesel na seznam nehmotného kulturního dědictví světa, informuje v neděli agentura AFP. Francie by na seznamu ráda viděla svou proslulou gastronomii. Šance, že se "gastronomická tradice Francouzů" na seznam založený v roce 2003 dostane, je poměrně veliká. Stala by se tak první "kuchyňskou" položkou na seznamu.
Francouzi chtějí, aby UNESCO uznalo jako světové dědictví celý proces vychutnávání a konzumace jídla – od způsobu, jakým vína doplňují jednotlivé chody, a vyzdobení stolu, přes přesné umístění sklenic na vodu, červené a bílé víno, až k otočení nože ostrou stranou k talíři a zubů vidličky ke stolu a dalším drobnostem a detailům.
Jakmile se Francouzi posadí ke stolu, nevstanou i několik hodin. Hlavním tématem jejich konverzace je, jak jinak, jídlo. Úctu vzbuzují i samotné chody. Začíná se tak zvaným "amuse-bouche" (doslova zabavení úst), aperitivy a předkrmy. Pak následuje jeden až dva hlavní chody, sýry a desert proložené malými "lichotkami" mignardises – kousky nugátu, čokolády nebo kandovaného ovoce. Na závěr samozřejmě nesmí chybět káva.
"Denní jídlo je experimentální laboratoří pro kulturu stolování, obsahuje všechny manýry a zvyky," uvedla Annick Vinová z Francouzské mise pro dědictví a gastronomii (MFPCA), která je pověřena podáním žádosti k UNESCO.
V červenci požádalo UNESCO v případu francouzského návrhu o radu komisi expertů. Ti jej podpořili.
Francie soupeří se Španělskem, Itálií, Řeckem a Marokem, které společně chtějí nechat na seznam zapsat "středomořskou dietu", a Mexikem, jež usiluje o zapsání své kuchyně založené na kukuřici.
Obyvatelé středomořských států mají pro svou žádost podporu i u lékařů, podle nichž jsou kuchyně regionu – založené na olivovém oleji, rybách, mořských plodech, obilí, ovoci, zelenině a ořeších doplněných rozumným množstvím červeného vína – prospěšné pro kardiovaskulární systém. V těchto kuchyních hrají maso a mléčné produkty jen nepatrnou roli.
Evropský institut kultury stolování v Tours, který s návrhem na zapsání francouzské gastronomie na seznam UNESCO přišel, doufá, že se tak zvýší upadající význam stolování ve francouzské společnosti. Kandidaturu Francie podpořil i prezident Nicolas Sarkozy.
Ozývají se ovšem i hlasy, že zapsání není nutné, protože francouzská kuchyně ohrožena není. Na druhou stranu se doba, po kterou Francouzi obědvají či večeří, zkracuje.
UNESCO bude příští týden rozhodovat o písních, tancích a tradicích z 31 zemí, které celkem navrhly k zapsání 51 položek – od andaluského flamenca po pekingskou operu.
UNESCO vytvořilo dva seznamy, jeden je pro kulturní dědictví, jež "potřebuje naléhavou ochranu". Na tento seznam aspirují čtyři "položky" – tři z Číny a jedno z Chorvatska. Zbývajících 47 tradic a zvyků je nominováno na hlavní seznam nehmotného kulturního dědictví, kde již figuruje 166 položek ze 77 zemí, například kambodžský královský balet a mexické oslavy dušiček.
O zapsání usiluje také Ázerbájdžán se svými koberci, chorvatský perník a každoroční trh dobytka Houtem Jaarmarkt v belgickém Sint-Lievens-Houtem. Celkem 11 zemí z celého světa (Česká republika, Belgie, Francie, Mongolsko, Maroko, Katar, Saúdská Arábie, Jižní Korea, Španělsko, Sýrie a Spojené arabské emiráty) chce na seznam zapsat sokolnictví.
Tématické zařazení:
» Zdraví » Jídlo a pití
Diskuse k článku
Souhlasíte s přijetím eura?
42.6% |
||
| ||
27.7% |
||
| ||
14.9% |
||
| ||
14.7% |
||
|
Politika
-
- První trojstranné jednání českého Senátu se Saskem a Bavorskem
- Miloš Vystrčil: Je zapotřebí být k sobě upřímní a více konat
- Premiér Petr Fiala na pracovní cestě v USA
- Senátní delegace na celoevropském business fóru podpořila české podnikatele
- Zákon o podpoře v bydlení přispěje k řešení bytové nouze
- Více z rubriky politika
Zajímavosti
-
- Radim Pařík obsazuje žebříčky bestsellerů s knihou „Empathetic Leadership“
- Z festivalových pódií přes červený koberec až do Rudolfina
- Adélka Hurníková: Nový Zéland si zachoval ráz nedotčené přírody
- Po třiceti letech na místě činu
- Navrhněte Osobnosti roku 2023 Ústeckého kraje
- Více z rubriky zajímavosti